Напуснали военни ще може пак да се връщат в армията

Военнослужещи, които са напуснали въоръжените сили заради структурни промени, ще могат да постъпят отново. Тази възможност се регламентира с промени в Закона за отбраната, приети от парламента в четвъртък на второ четене.

 

На военна служба ще могат да се приемат и хора, които са били освободени от нея поради съкращаване на числеността на въоръжените сили или на отделни формирования.

 

Условието е кандидатстването за връщане във въоръжените сили да става не по-късно от пет години след освобождаването от военна служба.

 

Към датата на приемане на военна служба на кандидатите трябва да им остават не по-малко от три години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемане на длъжността.

 

Янаки Стоилов от БСП обясни, че тези текстове създават по-голяма гъвкавост хора, напуснали заради структурни промени, сега отново да постъпят на служба.

 

Бившият зам.-военен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Валентин Радев подкрепи предложението, като отбеляза, че такава практика има и в НАТО.

 

Той отбеляза, че най-големите съкращения не са били по времето на ГЕРБ, а през 2008 г. Радев посочи, че тези хора обаче няма да могат да се върнат в системата, защото не отговарят на изискването кандидатстването да става не по-късно от пет години след освобождаването от военна служба.

 

Депутатите промениха пределната възраст за военна служба за войниците (матросите) на 50 г. Досега тя беше 45 години. С приетите изменения се даде и възможност военнослужещи мъже да излизат в отпуск за отглеждане на дете.

Споделяне

Още по темата

Още от България