Нарочените за служебен премиер отричат

Бъдещият министър-председател няма да е обвързан партийно

Нарочените за служебен премиер отричат

Спряганите от медии бъдещи служебни премиери категорично отричат, че се готвят да стават такива. В пресата се завъртяха имената на омбудсмана Константин Пенчев, на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на управителя на БНБ Иван Искров, на преподавателя във френското висше бизнес училище INSEAD Илиян Михов, на еврокомисаря по бедствия Кристалина Георгиева, на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

 

Повечето от тях категорично отрекоха, че се готвят да стават служебни премиери. По същия начин и премиерът в оставка Бойко Борисов във вторник категорично отричаше, че ще подава оставка, но на следващия ден изненада президента и министрите си.

 

Днес при президента всички парламентарно представени политически партии се събират на първа среща за консултации.

 

Константин Пенчев: Нека оставим президента на спокойствие

 

“Не обичам да обсъждам такива варианти. Нека да оставим президента на спокойствие да си изпълни конституционните задължения и да ги изпълни добре”, каза омбудсманът на република Константин Пенчев по бТВ. Той отрече да му е отправяно предложение да стане служебен премиер.

 

Пенчев увери, че като омбудсман ще продължи да настоява и пред бъдещия кабинет и новия парламент да направят нужните законодателни промени в енергетика, които да помогнат да се подреди държавата.

 

Според омбудсмана оставката на правителството е изиграла лоша шега на хората, защото това, което е можело да се направи за дни с няколко изменения в Закона за енергетиката, сега се отлага за неопределено време. Ако не се сложи ред, хората пак ще излязат на улицата, предупреди Константин Пенчев.

 

Йорданка Фандъкова: Това е невъзможно, но вече съм в предизборна кампания

 

“Изобщо не е на дневен ред. Това е невъзможно, категорично изключвам такъв вариант”. Така столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори на въпрос дали е получавала предложение да оглави служебен кабинет.

 

Тя посочи, че има страшно много работа да върши като кмет. За София е важно да не губим темпото и да няма забавяне в изпълняваните проекти, допълни Фандъкова. Тя не отговори ще води ли някоя от столичните листи на ГЕРБ на бъдещите парламентарни избори, които по думите ѝ били “твърде далече”. “Предизборната кампания на ГЕРБ е нашата работа”, отбеляза обаче Фандъкова.


“Изключително отговорен и държавнически акт”. Така Фандъкова определи решението на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Според нея “категорично не трябва да се забравя в каква ситуация работи това правителство – на тежка икономическа криза”. “Няма ръководител, който да не иска да дава повече пари, но трябва да се съобразяваме и с възможностите”, посочи Фандъкова и отбеляза, че “никога толкова евтино, качествено и бързо не се е строило в София”, както по времето на управлението на Бойко Борисов.

 

“Като заклет и убеден демократ” Фандъкова одобрява протестите, но не и поведението на “една малка група от протестиращите, които имаха други цели”.

 

Иван Искров: Няма нищо по-далеч от истината

 

Управителят на БНБ Иван Искров категорично няма да става служебен премиер, заяви пресаташето му Александър Урумов. По думите му “няма нищо по-далеч от истината от това твърдение”. В тази ситуация управителят на БНБ носи изключително голяма отговорност и за това има достатъчно много работа, посочи Урумов.

 

Не с такава категоричност е допитването, правено с Илиян Михов, разкриха негови близки пред Mediapool. Засега позицията на преподавателя във френското бизнес училище INSEAD е “по-скоро не”, но окончателното решение зависи от редица фактори. Михов беше канен за вицепремиер по еврофондовете от Бойко Борисов, но отказа поста.

 

Кметът на Пазарджик Тодор Попов не беше открит за коментар.

В търсене на компромисната фигура

 

Със сигурност бъдещият служебен премиер ще е човек, който не е бил обвързан политически с никоя партия, коментираха неофициално източници от президентството.

 

Според лидера на ДСБ Иван Костов служебният премиер трябва да е човек, който може да чува хората и знае как да преодолее кризата. За нас Менда Стоянова не е приемлив кандидат, какъвто тя е за Бойко Борисов, уточни Костов. За Константин Пенчев пък веднага се сети, че е бил депутат от НДСВ, които продадоха ЕРП-тата. “Не казвам нищо лошо, но трябва да се имат предвид тези неща, защото той би трябвало да подготви мерки срещу ЕРП-тата. Хората заради това излязоха на улицата", допълни Костов.

 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък призова да не се бърза със съставянето на ново правителство, защото трябва да има ревизия на сегашното. "ГЕРБ трябва да бъде разобличен като управление от един независим, служебен кабинет. Той трябва да бъде формиран от протестиращите", смята Сидеров, който днес няма да участва в политическите консултации при президента.

Споделяне

Още от България