Нарочените за уволнение шефове на паркове остават на работа

Нарочените за уволнение шефове на паркове остават на работа

Директорите на природните паркове "Витоша" Тома Белев, "Врачански Балкан" Николай Ненчев и на "Странджа" Стефан Златаров остават на постовете си, съобщиха от еко организацията "Зелени Балкани".

Информация, че се готви тяхното уволнение, изтекла в края на февруари, вбеси природозащитниците и те организираха серия от протести в столицата.

Решението е на председателя на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков и е обявено по време на среща с представители на екоорганизации, организирана от вицепремиера Меглена Плугчиева в понеделник вечерта.

На нея Юруков е представил резултатите от проверката на инспектората на ДАГ в трите дирекции на природните паркове. Според тях няма констатирани тежки нарушения при стопанисването на парковете, а всички установени слабости вече са отстранени. Юруков обаче не е обяснил защо е разпоредил да бъде направена ревизия точно в тези три парка, при положение, че през последните години такива не е имало в нито една защитена територия, подчинена на ДАГ.

Еколозите заявиха на срещата, че уволнението на директори, изпълняващи съвестно служебните си задължения, няма да е добър знак за обществото и ще е доказателство за корупция и угаждане на сенчести интереси.

След края на разговорите Плугчиева е обобщила общата позиция и на двете страни, според които плановете за управление на природните паркове трябва да се спазват във вида, в който са приети. Ако има предложения за тяхната промяна, това трябва да става по законовия ред, а не чрез подхода на "свършения факт", лобистки кампании в медиите и оказване на натиск.

Представителите на ДАГ и природозащитниците са на мнение, че трябва да се проведе експертна и обществена дискусия по предложенията за развитие на туризма на Витоша.

Освен това са планирали общо посещение в парк "Странджа", за да се тушира напрежението и да се подобри комуникацията между местните власти и дирекцията на парка. Една от причините за проверката в "Странджа" бяха сигнали на кметовете на Царево и на Малко Търново срещу директора на парка Стефан Златаров.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?