Нароченото за отровно белгийско месо било годно

Белгийското месо, което откри Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) при проверка след гръцка публикация за внос на негодни мръвки и временно бе блокирано, е годно за консумация. Това съобщиха в сряда от Министерството на земеделието и продоволствието.

В неделя гръцкият вестник "Етнос" информира, че в Гърция през България са влезли 17.5 т белгийско месо, което било негодно за консумация, като част от него останала в страната ни. Още на следващия ден НВМС разпореди проверка  и поиска от гръцките власти данни за наличието на такъв внос. Малко по-късно бе констатирано, че в благоевградското село Чучулигово има белгийско месо, което останало там на склад след авария на превозното средство, транспортирало пратката до Гърция. Бе проверена фирмата доставчик и е констатирано, че документите ѝ са наред както и годността на обрезките.

В сряда е било получено и от гръцките ветеринарни власти копие на търговския документ, с който е придвижено белгийското месо, за което писа в. „Етнос”.

От документа става ясно, че количеството е 20.688 т месо от едри преживни животни от Белгия. 3.144 от него са останали в склад у нас.

Всички документи показват, че месото е произведено от регистрирана белгийска фирма и е с дестинация Гърция. По данни от търговския документ месото отговаря на всички изисквания за безопасност на храните.

В четвъртък - 18 октомври, фирмата получател ще извози за Гърция намиращите се в българския склад количества, допълниха от НВМС.

Споделяне

Още от Бизнес