НАСА избра подизпълнители за жилищни строежи на Марс

От американската космическата агенция съобщиха, че са избрали партньори, с чиято помощ ще се усвоява и заселва Червената планета, пише електронното издание The Verge.

Сред избраните са "Боинг" (Boeing), "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), "Орбитал АТК" (Orbital ATK), "Бигълоу Аероспейс" (Bigelow Aerospace), "Сиера Невада Корпорейшънс Спейс Системс" (Sierra Nevada Corporation’s Space Systems) и "Колорадо НаноРакс (Colorado NanoRacks. В следващите две години те трябва да представят своите разработки по задачата.

"Боинг", "Орбитал АТК" и "Бигълоу Аероспейс" вече бяха ангажирани от НАСА за разработката на космически кораб заедно с животоподържащи и аварийни системи "НекстСтеп" (NextStep) за изследване на дълбокия космос.

Сегашното споразумение предвижда фирмите да създадат както жилищни модули, така и инфраструктурни и комуникационни решения и системи. Общата сума на сделката е 65 млн. щатски долара. При създаване на прототипите за жилища всяка фирма ще поеме 30% от стойността за собствена сметка и ако проектите бъдат одобрени, ще получат рефинансиране на този дял.

НАСА планира първото посещение на Марс да бъде около 2030 г. За целта вече е в ход проект за супер тежка ракета носител SLS (Space Launch System)" и пилотируем кораб с името "Орион" (Orion).

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?