Наши фирми ще търгуват свободно с Мексико и Средиземноморието

Нови възможности пред българските фирми за свободна търговия зад граница се очертават с приемането на Българската търговско-промишлена палата за пълноправен член на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати). Това съобщиха в понеделник от БТПП, чийто зам.-председател Цветан Симеонов бе избран за член на Борда на директорите на Европалатите.

Членовете на БТПП вече ще могат да се възползват от сключените от Европалатите споразумения за свободна търговия с Мексико, където пазарът е 150-милионен, със страните от Латинска Америка (33-милионен пазар). Разширяват се и възможностите за бизнес със страните от Панамската група, което осигурява  21-милионен пазар, и със средиземноморските държави Алжир, Кипър, Египет, Израел, Йордания, Мароко, Палестина, Сирия, Турция и Тунис.

Чрез Европалати и БТПП ще се реализират проекти в обем милиони евро, коментира Цветан Симеонов, допълвайки, че тези инвестиции имат възвращаемост 1 към 7 .Чрез системата на Европалати за българските фирми ще бъдат достъпни много предварителни източници за информация , свързана с опростяване на административни процедур и по подготвяни нови директиви, допълниха от БТПП.

Споделяне

Още от Бизнес