Нашите военни започват патрулиране в Кабул

Националните ограничения на българските военнослужещи в Афганистан, които бяха от военно-технически характер, отпадат и от 5 септември нашите рейнджъри могат да патрулират в Кабул, съобщи в четвъртък зам.-началникът на Генералния щаб вицеадмирал Емил Люцканов след съвместното заседание на парламентарните групи по отбрана и по външна политика с ръководствата на Министерството на отбраната и на Генщаба, посветено на актуалната обстановка в Афганистан.

Нашият контингент вече разполага с италиански бронирани машини, каза адм. Люцканов. Доставено е и необходимото въоръжение за борба срещу масови безредици, като Люцканов обясни, че става въпрос за мирни протести.

В момента нашите военнослужещи завършват обучението си на място от италиански инструктори, допълни адмиралът.

Той обясни още, че от планираните да бъдат закупени 7 бронирани машини за Афганистан, 3 ще останат в България за продължаване на обучението, а останалите ще бъдат транспортирани за мисията, но ако има забавяне с покупката, ще продължат да се използват италианските машини.

На въпрос за възможно увеличение на контингента ни в Кандахар с взвод за патрулиране Люцканов отговори, че на този етап в Министерството на отбраната се обсъждат различни варианти, без да има решение, и добави, че от военнотехническа гледна точка българската армия е в състояние да изпълнява такива задачи.

Председателят на комисията по отбрана Ангел Найденов посочи във връзка с обстановката в Афганистан, че има тревожни симптоми от гледна точка на съществуващото напрежение и рискове за българските военнослужещи. По думите му се запазва тенденцията на усложняване на обстановката в страната.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?