Насилието в Ирак ще се увеличава заради изборите

Българският контингент в Ирак не е обект на специално насилие, терористичните удари в цялата страна ескалират заради наближаващите избори през януари догодина. Целта на тези хора е да попречат на изборите, коментира британският военен експерт Пол Бийвър ден след като още един български военен загина, а други трима бяха ранени при нападение с кола бомба в Кербала.

В София президентът Първанов призова планираното преместване на българския контингент от Кербала в Дивания да не започва, преди да се решат всички проблеми, поставени от военните.

Министърът на отбраната Николай Свинаров обаче заяви, че трагичният инцидент, довел до смъртта на ст.сержант Владимир Пашов, няма да наруши плана за предислокацията на българските военни.

Свинаров препотвърди решението на управляващите българският контингент да остане в Ирак, докато е необходимо и призова партийните централи да не превръщат смъртта на поредния български войник в Ирак в политически аргумент.

Атаките срещу коалицията в Ирак се увеличават заради изборите

Ситуацията в Ирак продължава да е сложна и рискована и няма да се подобрява, коментира в понеделник президентът Георги Първанов. По думите му, поредните духовни празници на местното население в Ирак в момента, както и предстоящите избори там допълнително ще внесат напрежение в отношенията между различните групировки, които действат на територията на страната. Това трябва да ни направи още по-внимателни, заяви държавният глава.

Пред Би Би Си британският военен експерт Пол Бийвър коментира, че тактиката на различните групировки от иракската съпротива е да направят страната колкото се може по-враждебно място за коалицията и да затруднят възможно най-много иракското правителство в подготовката на изборите.

"Сега те полагат изключителни усилия да нападат не само американците, но и силите на другите партньори от коалицията", коментира Бийвър.

Поради тази причина, според него, не може да се твърди, че в Дивания българският батальон ще е на по-безопасно място отколкото в свещения за шиитите град Кербала. "Няма място, северно от Насирия, което сега може да се нарече опасно или безопасно. Според мен ще има още ескалация на насилието в цялата страна. Дори районите, в които досега имаше относително малко инциденти, ще бъдат обект на все по-голямо внимание от страна на бунтовниците", коментира Бийвър.

Той обаче допълни, че българите и поляците няма да бъдат поставени в по-опасни условия от силите на другите участници в коалицията в Ирак.

Според Бийвър водещата страна в коалицията САЩ сменя тактиката си спрямо бунтовниците и в оставащите два - три месеца "ще предприеме мащабни усилия да омиротвори Ирак преди изборите". До две седмици американците ще предприемат мащабна офанзива във Фалуджа, британците местят войски около Багдад, признаците са, че САЩ ще направят всичко, което е по силите им, за да се проведат изборите през януари, защото става въпрос за бъдещето на иракския народ, коментира британският експерт.

Още преди месец, когато се разбра за преместването на българския батальон от Кербала, се появи и версията, че причина е намерението на американските части да прочистят свещения град от терористични групировки и въоръжени поддръжници на радикалния шиитски водач Моктада ал Садр.

Първанов и Свинаров се разминаха за преместването на българския батальон

Също в понеделник президентът Георги Първанов призова да не се бърза с преместването на българския контингент. "Процесът на предислокация на българския контингент не бива да се предприема, преди да бъдат решени много въпроси, стоящи на вниманието на военното ръководство", каза Първанов при откриването на официалното представителство на ООН в България.

В същото време Първанов заяви, че според наличната информация е направено всичко необходимо по отношение на предислокацията и напомни мнението на шефове на спецслужби, че новата база на българския контингент в Дивания е по-безопасна от настоящата в Кербала.

Министърът на отбраната Николай Свинаров обаче отхвърли възможността заради вчерашния трагичен инцидент да се забави преместването на българския контингент. Свинаров заяви, че няма пряка връзка между вчерашния инцидент и предислоцирането и той нито ще ускори, нито ще забави, нито ще промени вида на решението за преместването на батальона.

В понеделник следобед Свинаров подписа заповедта за преместването на българския контингент от база "Кило" в Кербала в база "Еко" в Дивания. Това стана, след като началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев подписа плана за извършването на предислокацията.

Според предишни прогнози на министъра на отбраната, операцията трябва да се приключи до средата на ноември т.г.

За момента няма данни, че нападението срещу българските военни ще забави предислоцирането на българския контингент, съобщи пред Дарик радио говорителят на полското военно командване в Бабил Артур Домайнски. Разследването на нападението продължава.

По думите му, база "Еко" е добре обезопасена с електронни охранителни системи. В базата продължава строежа на нови сгради, той ще приключи навреме, допълни Домейнски.

Пред радио "Нова Европа" военният министър призова партийните централи да не превръщат в политически аргумент смъртта на поредния български войник в Ирак. Очаквам отговорна политика от политическите сили, коментира Свинаров.

Към момента БСП е единствената парламентарно представена партия, която иска веднага след изборите в Ирак в началото на 2005 г. българският контингент да се изтегли оттам. Позицията на останалите партии е, че батальонът трябва да остане, докато е необходимо и че е нужна обща стратегия на коалицията за изтеглянето на силите.

В коментара си военният министър отново потвърди позицията, че България е взела правилното решение, изпращайки военен батальон в Ирак, защото тероризмът трябва да се побеждава там, където се ражда.

Тримата ранени войници вече са в база "Кило"

Нито един от тримата ранени в Кербала български военнослужещи няма да бъде върнат за лечение в България, съобщи в понеделник по обед ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия. По-късно през деня министърът на отбраната уточни, че все още се преценява дали тримата бойци трябва да бъдат върнати обратно в България заради преживения боен стрес.

Сержант Андон Янков, ефрейтор Чавдар Сарафов и редник Мирослав Георгиев получиха леки наранявания при взрива на колата бомба, при който загина ст.сержант Владимир Пашов.

Пресаташето на МО Румяна Стругарова в понеделник потвърди за малшанса на загиналия ст.сержант Пашов. При него осколка от взрива го е уцелила под лявата мишница, на милиметри от ръба на бронежилетката. Парчето метал е разкъсало артерията и Пашов е починал от кръвоизлива, докато е бил транспортиран с вертолет към американска военнополева болница в Багдад.

Най-вероятно погребението на Владимир Пашов ще бъде в четвъртък, като той ще бъде повишен посмъртно в звание офицерски кандидат.

Другите трима ранени при инцидента са били откарани в полската база "Лима" край Кербала. Редник Георгиев е бил с най-леки повърхностни наранявания и след оказаната му първа помощ се е завърнал в българската база "Кило". Днес в българската база са били върнати и другите двама ранени. И двамата са в много добро състояние, съобщи шефът на ВМА ген. Тонев. Сержант Андон Янков е ранен в лицето от осколки, извършена му е операция. Ефрейтор Чавдар Сарафов е с повърхностни наранявания и увреждания на слуховия апарат, на него също е извършена операция, съобщиха от министерството на отбраната.

Терористичният акт бе извършен в 16.55 ч. в неделя, 24 октомври, в района на контролен пункт в Кербала на пътя за Ал Хила. При преминаването на конвой на българския батальон, връщащ се от Багдад в база "Кило", се взривява кола - бомба. Взривът е с дистанционно устройство, автомобилът е паркиран редом с други коли.

Тримата ранени български войници, както и загиналия ст.сержант Пашов, са пътували в ЗИЛ.

Споделяне

Още от България