Насилието в Карачи ескалира след убийството на местен политик

Трийсет и седем души бяха застреляни тази нощ в най-големия пакистански град Карачи, а десетки автомобили и магазини бяха опожарени след убийството на местен политик в понеделник, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Новата вълна от насилие заля Карачи, след като депутатът от местния парламент Раза Хайдер беше застрелян заедно с бодигарда си от неизвестни нападатели на мотоциклет. Хайдер беше член на Движение "Мутахида Кауми" (Национално движение на мохаджирите), което в коалиция с Пакистанската народна партия управлявава провинция Синдх. Движението "Мутахида Кауми" представлява основно потомците на имигрантите от Индия, които се установиха в Пакистан след създаването му през 1947 година.

Главният противник на движението е светската националистическа формация Национална партия "Авами" (Народна национална партия), подкрепяна от етническата пущунска общност.

След убийството на Хайдер активисти от "Мутахида Кауми" се заклеха да отмъстят на политическите си противници.

Южният град с 16 милиона жители от години е разтърсван от политическо, етническо и религиозно насилие и от дълго време е убежище за талибани и бойци от Ал Каида.

Споделяне

Още от Свят