Насилието в Сирия взе нови 34 жертви

Най-малко 34 души, сред които 16 цивилни, загинаха в Сирия, след като армията ожесточи операциите си срещу няколко бастиона на протестите и се сражава с дезертирали военни близо до турската граница, съобщи Франс прес във вторник.

Ръководителят на Сирийския център за правата на човека Рами Абдел Рахман обвини армията в прибягване до "тактиката на опожарените къщи".

”Съобщиха ни за случаи на подпалване на къщи на бунтовници или дезертирали войници в Дераа, Хомс, провинции Идлиб и Хама”, каза той. Рахман уточни, че тази целенасочена политика се използва всекидневно от близо три месеца.

”Войските вършат също кражби и грабежи. Това е вид колективно наказание, което можем да причислим към престъпленията срещу човечеството”, каза Рахман.

В понеделник в Сирия са били убити също деветима дезертьори и девет войници от правителствената армия.

Председателят на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Якоб Келенбергер пристигна снощи в Дамаск на двудневно посещение, по време на което ще се срещне с няколко министри, за да обсъди хуманитарната помощ и примирието, съобщи организацията.

Срещите на Келенбергер започват днес с разговори със сирийския външен министър Уалид Муалем, министъра на вътрешните работи Мохамед Ибрахим аш Шаар и председателя на сирийския Червен полумесец Абдел Рахман Атар, каза говорителят на МКЧК в Дамаск, Салех Дабакех..

Келенбергер се очаква да посети утре Дераа, където може да бъде раздадена хуманитарна помощ, добави говорителят.

Посредникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан заяви във вторник пред Съвета за сигурност на ООН, че Дамаск е приел 10 април като крайна дата за стартиране на неговия план за мир, съобщиха дипломати, цитирани от АФП.

Насилието ще бъде напълно прекратено 48 часа след старта на плана - тогава режимът на президента Башар Асад ще спре напредването на своите войски към градовете, ще изтегли тежките си оръжия от градовете и ще започне изтеглянето на своите въоръжени сили.

Според същите източници Кофи Анан е поискал от Съвета за сигурност на ООН подкрепа за тази първа част от неговия план. Освен това емисарят поканил Съвета да проучи условията за разполагането на наблюдателска мисия, която да контролира ситуацията в Сирия с "широки и гъвкави правомощия".

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?