Наследниците на Хаджи Боне Петров искат "Врана" от Симеон

Наследниците на хаджи Боне Петров, бивш собственик на чифлика "Врана" днес внесоха жалба в съда против връщането на имота на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Дарик радио предаде, че засега няма да се налага запор над резиденцията, в която живее министър-председателят.

В жалбата се атакува заповедта на кмета на София Стефан Софиянски, с която през 2001 г. имотът е върнат на наследниците на цар Борис Трети. Като мотив се посочва, че според нотариален акт от 1928 г. за собственик на "Врана" е признато интендантството на цивилната листа на царя, което обаче нито е физическо, нито юридическо лице. Членовете на царското семейство не са правоприемници на интендантството, поради което нямат реституционни права. А съгласно българското законодателство, имуществото на юридически лица, които нямат правоприемници, остава държавна собственост.

В жалбата, цитирана днес във вестниците "Труд" и "Сега", се посочва, че "Врана" е бил публична държавна собственост и не е налице основание да бъде актуван като общинска, поради което кметът не е компетентния орган, който може да го реституира.

Нотариалният акт от 1928 г. е само земите в района. Според настойника на Симеон Марко Рясков за сградите никога не е имало нотариален акт за собственост. През март 1944 г. сградите са почти сринати при бомбардировките, а после са възстановени от държавата.

Споделяне

Още от България