Натиск върху София и Атина за дела им в Бургас-Александруполис

Натиск върху София и Атина за дела им в Бургас-Александруполис

На силен натиск са подложени България и Гърция за продажбата на участието им в проекта за строеж на петролопровода Бургас-Александруполис. Това съобщиха за Mediapool участници в състоялите се в края на тази седмица срещи в Москва на компаниите, включени в проекта. Представители на руските "Транснефт", Роснефт" и "Газпромнефт", които държат 51 на сто от  бъдещата тръба, българските "Булгаргаз" и "Техноекспорт" и гръцките "Хеленик петролеум" и "Прометеус". Те обсъдили структурирането на Международната проектна компания (МПК), която ще финансира и реализира проекта.

Разговорите са съвсем начални и са били обсъдени първите стъпки след ратификацията на проекта и от трите страни.

Веднага България и Гърция били атакувани от руска страна с предложения за придобиване на дяловете им или на част от участието им. Обяснено било, че това се прави за включването на Казахстан в проекта. Експерти обаче предполагат, че по-скоро е опит на руските компании за добият по-голямо участие в проекта, който все по-сериозно се разглежда като част от вътрешната мрежа на Русия и се обвързва с разширението на Каспийския тръбопровод (КТК), където участват Казахстан и "Шеврон", спрягани за участие и в Бургас-Александруполис.

Ако "Транснефт", която управлява държавните 24 на сто в  КТК, засили участието си в Бургас-Александруполис, тя ще може да диктува в  по-голяма сила решенията за КТК, чието разширение пряко се обвързва с потичането на нефта по българо-гръцката тръба.

При упорство от страна на София и Атина не бил изключен и вариантът руснаците да бъдат принудени да дадат от своя дял на Казахстан, за да убедят страната да осигури половината от необходимите количества за запълването на капацитета на Бургас-Александруполис. Без гарантирането на поне 15-17 млн. т годишен обем бъдещата МПК не би могла да осигури финансирането на проекта.

В същото време в Санкт Петербург, по време на икономическия форум, съпътстващ срещата на върха, Казахстан поиска от българския министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов до две седмици София да обяви кога би била готова за преговори за продажба на дела ѝ.

В споразумението между Русия, България и Гърция, парафирано в началото на март 2007 г. в Атина, обаче е записано, че продажбата на участие в проекта ще става по преценка на собственика и след учредяването на МПК. Регистрацията на изпълнителя на строежа и бъдещ оператор на тръбата не се чака по-рано от три месеца.

"Докато не потече нефт по тръбата, няма да продаваме дела си", заяви за Mediapool Емил Коцев, изпълнителен директор на "Техноекспортстрой".

Държавното дружество обаче скоро ще бъде обявено за приватизация и не се знае каква би била позицията на бъдещия собственик.

Достъпът до Бургас-Александруполис ще е равен за всички производители на петрол, заяви в неделя на петербургския икономически форум шефът на "Траснефт" Семьон Вайнщок, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Не може да има никакви квоти за транзит на петрол, това ще бъде самостоятелен петролопровод, чийто оператор е "Транснефт" и равният достъп ще доминира", каза Вайнщок. Той отново лансира тезата, че "Шеврон" и казахстанската "Казмунайгаз" ще водят преговори за българското и гръцкото участие в проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес