НАТО откри щабове в София и още 5 европейски столици

Това не са щабове, а телефонни централи, иронизира руско издание

Росен Плевнелиев и Джеймс Апатурай. Снимка: БГНЕС

НАТО откри свой щабен елемент за интегриране на силите в Алианса в София в присъствието на президента Росен Плевнелиев, външния министър Даниел Митов и на зам.-помощника на генералния секретар на организацията по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай.

Подобни официални церемонии се проведоха успоредно в общо шест европейски столици, което бе посочено от държавния глава като "категоричен израз на ангажираността и солидарността на Алианса за защита на всички негови членове на принципа 28 за 28". Освен у нас, подобни структури се откриват в Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния.

"Щабовете ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно обезпечаване на развръщането на Силите на НАТО с много висока степен на готовност при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториалната цялост на страните членки по Източния фланг, включително България", заяви Плевнелиев.

Той изрази увереност, че съюзниците ще се противопоставят решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация. По думите на президента "това, че сме отбранителен съюз, не означава, че сме нерешителни и пасивни".

"Напротив – днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международния правов ред", добави държавният глава, посочвайки, че българските военни не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие.

Според Джеймс Апатурай Алиансът няма намерение да се конфронтира с нито една страна, но необходимостта от откриването на подобни щабове е нараснала заради засилващата се нестабилност в съседните региони. Той подчерта, че обектът в София не представлява военна щабквартира и няма да командва войници.

След откриването външният министър поясни, че Щабният елемент ще се занимава с координация на дейностите по осигуряване на колективната отбрана, координация по отношение на предстоящите учения и логистично и координационно планиране на евентуално разполагане на сили, ако това се наложи. В него ще работят 40 човека – 20 български офицери и 20 съюзнически. По думите на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов пълната оперативна готовност за действие на щаба е предвидена за декември, а самата активната дейност – за началото на 2016 г.

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война, обясниха вчера от Министерството на отбраната. В съобщението се посочваше, че активирането на Щабния елемент на 3 септември е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности.

Финансовите средства, необходими за функционирането на Щабния елемент, се осигуряват по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) и от бюджета на Министерството на отбраната. За проектирането, авторския надзор и изпълнението на строително–монтажните и ремонтни работи, необходими за изграждането на Щабния елемент, както и за консултантските услуги по тези дейности, са вложени 1 847 628 лв. по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Строителството и ремонтът са извършени от фирма "Телелинк“ ЕАД, след сключен договор в резултат на проведена обществена поръчка. Консултантските услуги са извършени от фирма "Армстрой“. За комуникационното оборудване са планирани 2 милиона лева, които ще бъдат осигурени също по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността. Национален ангажимент е издръжката на Щабния елемент (издръжка и заплати на персонала), като за нея до края на годината са планирани около 371 хиляди лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на отбраната.

Церемонията по откриването на щабния елемент на Алианс премина на фона на поредния антинатовски протест, организиран от "Атака". По време на демонстрацията лидерът на партията Волен Сидеров настоя в България да се проведе референдум за оставането на страната ни в организацията.

Събитието предизвика сериозен интерес сред руските медии, повечето от които го разглеждат като проявление на изострените напоследък отношения с Русия. "Новие известия" отбелязва, че откриването на шестте щабни елемента става на фона на "енергичното" настояване от страна на Полша и балтийските държави НАТО да разположи на тяхна територия постоянни военни бази.

"Щабовете на НАТО" в Източна Европа може да не бъдат приемани сериозно, твърди пък "Взгляд", прогнозирайки, че след година те ще бъдат поставени в пълна бойна готовност, за да демонстрират на Москва и на страните домакини отговорното отношение на Алианса.

Според изданието обаче "всъщност става дума за банална пропаганда, насочена главно към балтийските страни". "До средата на миналата година армиите на балтийските държави, България и Румъния се разглеждаха в НАТО като забавна, дори не твърде скъпа играчка", а "радикалната промяна в отношението към тях (...) е само пристъп на хронична психологическа война", пише "Взгляд", допълвайки, че фактически това "изобщо не са щабове, а, меко казано, телефонни централи плюс група преводачки".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?