НАТО прекратява мисията си в Турция по иракската криза

НАТО реши по искане на Анкара да сложи край на превантивната си мисия за защита на Турция, тъй като с падането на режима на Саддам Хюсеин е отпаднала опасността от нападение от Ирак, съобщи говорител на НАТО Ив Бродьор, цитиран от АФП.

Решението е взето тази сутрин в комитета за планиране на НАТО, в който не участва Франция. Решението е взето в духа на анализите на военните експерти от алианса.

Решението влиза в изпълнение сега, но изтеглянето на войниците на НАТО ще стане постепенно в тясно сътрудничество с турските власти, уточни говорителят.

Посланиците на 19 страни-членки на НАТО, които се събраха тази сутрин в рамките на Съвета на Севронатлантическия съюз, решиха още да сложат край на консултациите, започнали в рамките на член 4 от договора на НАТО.

Държа да изразя още веднъж най-искрената благодарност на Турция за солидарността, проявена от Алианса с подсилването на защитата на моята страна в отговор на иракската криза, заяви турският посланик в НАТО Ахмет Юзюмджю.

НАТО бе изпратила в Турция четири саломета-радари АУАКС и разположи пет противоракетни батареи Пейтриът в рамките на превантивните мерки за сигурност за защита на Турция срещу евентуално иракско нападение.

Хиляда военни се намираха под командване на НАТО в Турция в рамките на операцията на НАТО за защита на страната.

Страните-членки на НАТО бяха предоставили на Турция оборудване за защита срещу евентуални нападения с биологично или химическо оръжие от Ирак.

Искането на Турция за осигуряване на натовски отбранителни средства заради опасността от иракско нападение срещна съпротивата на Франция и Белгия и Германия, които блокираха взимането на решение.

Казусът с оказване на отбранителна подкрепа на Турция около иракската криза се оказа най-голямата криза на НАТО в цялата му история.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?