НАТО: Русия може да нападне източноевропейска държава

Ген. Ейдриън Бредшоу: Трябва единна система за защита на източните граници

НАТО: Русия може да нападне източноевропейска държава

Силите на НАТО трябва да вземат мерки в случай на "мащабна и стремителна атака на Русия" срещу някоя от източноевропейските държави. Това заяви заместник-командващият силите на НАТО в Европа ген. Ейдриън Бредшоу в реч пред Кралския институт за изследвания в сферата на отбраната, цитиран от Гардиън.

По думите му руското ръководство може да използва войски "не само за заплахи и сдържане, но и при завладяването на територии на НАТО".

Бредшоу отбеляза, че такива стремителни действия вече са били забелязани у Русия "преди завземането на Крим".

Според генерала, става въпрос за т. нар. ескалационно доминиране, към което Москва е прибягала още от съветската епоха.

"Колкото и невероятен да изглежда в момента, прерастването на такъв  сблъсък в стратегически конфликт поради нечия грешна преценка представлява заплаха за съществуването на цялото човечество”, каза още той.

Британският генерал добави в речта си пред лондонския институт, че в "епохата на постоянно противопоставяне с Русия" НАТО трябва да поддържа единна система за защита на източните си граници, а също да се приспособи към подривните действия и други методи на хибридна война, прилагани в Украйна.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън каза, че Русия представлява "реална и непосредствена заплаха" за балтийските страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят