НАТО ще бди над кибер пространството

НАТО трябва да подкрепи създаването на международни правни правила за кибер пространството. Това е записано в проектодоклада на Комитета по гражданско измерение на сигурността на Парламентарната асамблея на НАТО, който бе представен на пролетната сесия на асамблеята във Варна от докладчика лорд Джоплинг от Великобритания.

В доклада се предлага забрана на кибер атаки срещу цивилни структури, както и признаването на непряка отговорност на страните, разрешаващи на своя територия такива методи.

Лорд Джоплинг подчерта, че ролята на Парламентарната асамблея е изключително важна на две нива. На първо място в създаването на необходимото законодателство, а на второ - информиране на обществото за рисковете, които създава информационната мрежа.

Той коментира още, че съюзът работи по комплексна стратегия за кибер сигурността, която трябва да бъде приета през юни тази година, но няма да бъде публикувана, а ще е поверителен документ.

В доклада е записано, че от "Уикилийкс" до момента са публикували четвърт милион грами от американските дипломатически служби. Съществува опасност при изнасяне на такива данни и публикуването на самоличността на сътрудниците на САЩ и НАТО в несигурните райони за живота и сигурността на тези хора, обясни Джоплинг.

В доклада на комитета е подчертана ролята на социалните мрежи и по-специално на "Фейсбук", които са подпомогнали активистите да организират протестите в т. н. "Близкоизточна пролет". По време на дебатите по доклада всички се съгласиха по проблемите с Уикилийкс. Според участниците е възможно да се помисли и по отношение ограничаване анонимността на потребителите в интернет чрез сътрудничество между НАТО и ЕС.

Още от Свят