Натрупаните отпуски все пак ще се чистят до края на 2011

Натрупаните отпуски все пак ще се чистят до края на 2011

Срокът за изчистването на натрупаните отпуски все пак ще е краят на 2011 година, реши правителството на заседанието си в сряда. Преди ден стана ясно, че в последния вариант на промените, внесени в Министерския съвет, срокът е краят на тази година. В окончателното си предложение обаче кабинетът се е съобразил с договорката, постигната със социалните партньори, която бе за края на 2011 година. Решението за плащането на болничните обаче е отложено.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че работодатели и работници ще изготвят графици за ползването на текущия годишен отпуск, както и за изчистването на натрупаните от предишни години неизползвани дни. Срещу некоректни работодатели, които не пускат работниците си в отпуск, може да се действа само със сигнал към Инспекцията по труда.

Младенов обаче не успя да обясни как ще успеят да си използват отпуските служителите от администрацията с натрупани над 300 невзети дни. “Ако продължаваме така, никакви срокове няма да са достатъчни, за изчистване на отпуските, затова слагаме ред“, каза Младенов.

С много неизползвани дни са например служители на Министерството на отбраната и МВР. Не е ясно как ще се регламентира изчистването на техните невзети дни, защото за целта са нужни законови промени. Младенов не отговори как ще бъде решен проблемът, но декларира, че изискването за ползване на натрупаните отпуски важи за всички граждани на България.

Само в едно съдилище ще "изгорят" почти 10 000 дни отпуск

Проблемът с натрупаните отпуски в държавния сектор е особено сериозен. Това констатира още преди два месеца премиерът Бойко Борисов, който изумено възкликна, че има чиновници с неизползвани отпуски от по 200-300 дни и че ще трябва да "им плаща" като започне със съкращенията. Пример за огромно количество натрупани отпуски е едно от най-важните и натоварени съдилища в страната. Mediapool научи, че в Софийския градски съд (СГС) висят около 10 000 полагаеми почивни дни, които няма как да бъдат използвани. Към тази цифра не спадат отпуските за 2010 г.

Още

Ако държавен или друг служител бъде съкратен преди да си е изчистил отпуска обаче, ще трябва да му бъде изплатена цялата дължима сума.

При извънредни производствени причини работодателят ще може да отлага 10 дни от отпуска за следващата година.

По темата с неизплатените отпуски се включи и земеделския министър Мирослав Найденов, който съобщи, че ще уволни директора на Агенцията за борба с градушките, тъй като в дружеството заради нередности с отпуските държавата е ощетена с над 1 млн. лева.

Решението за болничните се отлага

Решението по какъв механизъм ще се изплащат болничните се отлага за следващото заседание на Министерския съвет. В сряда кабинетът трябваше да гласува варианта, при който първите два дни от болничния лист се изплащат от работодателя, като в първия се плаща сто процента от средното брутно трудово възнаграждение, а във втория - 60 процента, а третият е за сметка на работника. Именно този вариант срещна най-голямо неодобрение от страна на социалните партньори, а синдикатите заплашиха с протести, ако то бъде прието. Защо решението е било отложено не беше обяснено, а Младенов се обърна многократно към “дълбоко уважаваните от него синдикати“, че не е коректно да се плаши за всяко нещо със стачка.

До края на годината работодателите ще могат да въвеждат непълно работно време за още три месеца, при условие, че ползват мерки за запазване на заетостта, реши още кабинетът. Временно до края на 2011 г. се удвоява сегашният срок от 45 календарни дни, в който работодателят без съгласието на работника при производствена необходимост може да му възложи друга работа. До края на тази година при намаляване на обема на работата работодателят ще може да пуска служителите си без тяхно съгласие в неплатен отпуск до 60 работни, които се считат за трудов стаж.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес