Навални едва ли е руският аятолах Хомейни, но може да стане руският Мандела

Руската преса коментира сценариите след завръщането на критика на Кремъл

Навални едва ли е руският аятолах Хомейни, но може да стане руският Мандела

Нови наказателни дела очакват в Русия опозиционера Алексей Навални, който съобщи, че в неделя се връща от Германия със самолет на авиокомпания "Победа", въпреки че е заплашен от затвор, пише руският вестник "Комерсант".  

Щом пристигне в родината си, критикът на Кремъл може да бъде задържан във връзка с няколко дела и разследван по повод милионни искове за защита на бизнес репутацията, подадени от предприемача Евгений Пригожин. Той е известен като готвача на президента Владимир Путин. Предполага се, че Пригожин има роля в отравянето на Навални и в дестабилизацията на Либия.

Привържениците на Навални смятат да организират на летищетомасово посрещане - до редакционното приключване на броя на "Комерсант" в сряда над 900 души са изразили желание да участват, съобщава руското издание.

С изборната си тактика Навални "единствен може да повлияе кремълския сценарий" за парламентарния вот наесен в Русия, отбелязва политологът Абас Галямов. Кремъл не вижда в опозиционера "политическа заплаха" за изборите, твърди обаче неназован информиран източник на "Комерсант".

Доверието към Навални в Русия в края на 2020 г. е било 3%, показват цитирани в статията данни на провластовия център ВЦИОМ.

Осъждан два пъти условно за злоупотреби, през декември Навални е обявен за федерално издирване, защото нарушил мярката за неотклонение - подписка. Следващата логична стъпка е да бъде обявен за международно издирване и може би е решил да се върне, защото Германия все едно би изпълнила искане на Интерпол, предполага в. "Росийская газета".

Московският официоз разказва подробно за присъдите на Навални и за новото дело срещу него за мащабни измами с дарения за ръководени от него организации.

Опозиционерът обаче не е знаел, че е издирван, обявявайки връщането си в Русия, заявил пред медии според сайта "Медуза" адвокатът му Вадим Кобзев.

Още в средата на декември лекарите от берлинската клиника "Шарите" установиха, че Навални е оздравял напълно. Останалото му "лечение" е чиста преструвка, претекст да не се явява за подписка, цитира електронният вестник "Взгляд" мнение на юриста Иля Ремесло. Според затворническите власти условното наказание на опозиционера може да бъде сменено с ефективно.

Алексей Навални бе откаран за лечение в Германия, след като колабира през август по време на полет от Сибир за Москва. Германия и други западни страни заявиха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа Новичок. Критикът на Кремъл обвинява за случая властите и лично президента Владимир Путин. Русия отрича да е замесена и твърди, че опитът за отравяне не е доказан.

В Русия Навални ще бъде арестуван светкавично - може би още в самолета, който е руска територия, и препратен в затвор, където ще бъде отрязан от света. Той няма да може да говори и никакви правозащитници няма да имат достъп до него, убеден е политологът Максим Шевченко, говорил пред в. "Свободная преса".

Според него опозиционерът вероятно разчита,че авиокомпанията ще откаже да го пусне в самолета, мотивирайки се с риск от "нежелателни политически ексцесии на борда".

Запитан от в. "Комсомолская правда" защо Навални се връща точно сега - три дни преди встъпването в длъжност на нов президент в САЩ, анализаторът Сергей Марков казва: "Според мен той иска да се върне, както навремето аятолах Хомейни - от Франция в Техеран преди 42 години. Аятолахът бе посрещнат тогава от тълпа. Затова бе трудно да го арестуват".

Едва ли някой вярва, че Навални също като Хомейни ще бъде посрещнат от милиони - "явно обаче неговите водещи офицери от ЦРУ много искат да вярват в това" и да поставят руските силови шефове в трудно положение, заявява наблюдателят.

Със завръщането си Навални нарушава плановете на властта в Русия, добивайки възможност "да си покаже силата, да модерира големите политически процеси и да си гарантира подкрепата на милиони хора". Това е причината да заложи всичко на карта, демонстрирайки, че е готов на саможертва, разсъждава пред в. "Независимая газета" политологът Константин Калачов.

С ефективна присъда Навални ще стане "готов Нелсън Мандела" и за Кремъл е по-изгодно да го остави на свобода - но "по възможност изолиран и с изключен интернет", добавя експертът.

Моментът, преди Джо Байдън да положи клетва като президент на САЩ, е избран, за да бъде следена съдбата на Навални особено внимателно от международната общност, изтъква политическият консултант Алексей Куртов.

Връщането в Русия на Навални, застрашен от затвор, демонстрира нежеланието му да се подчинява на чужда воля. Щом някой диктатор вече е решил съдбата ти, единственият начин да защитиш свободата си е да заложиш всичко на карта, противопоставяйки собствената си воля на този произвол, пише в. "Новая газета".

Макар с по-малки лични рискове, същата роля като Навални играят днес хиляди хора в цяла Русия. Лекари, за които професионалната чест е по-скъпа от кариерата. Учители, нежелаещи да участват във фалшификации. Журналисти, отказващи пропагандни поръчки. Доброволци, които не изоставят делото си дори под страх от наказателни присъди като "чуждестранни агенти". Учени, несъгласни със закона за "държавно регламентиране на просветната дейност", за които любовта към началството не стои по-високо от научната истина.

Всеки от тях води борба, за да действа и занапред самостоятелно, независимо от чуждия произвол. Ако вземем под внимание тези хора, разположението на силите в Русия след посрещането на Навални се очертава съвсем неочевидно, заключава опозиционният вестник.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?