Навални нарече Шрьодер "момче за поръчки" на Путин

Няма доказателства, отговори му бившият германски канцлер

Навални нарече Шрьодер "момче за поръчки" на  Путин

Руският опозиционер Алексей Навални нарече бившия германски канцлер Герхард Шрьодер "момче за поръчки" на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА.

В интервю за вестник "Билд" Навални, който е в Германия, където се лекуваше в болница след предполагаемото си отравяне в Русия през август, обвини Шрьодер, че защитава убийци и че приема пари от Путин.

Бившият германски канцлер отхвърли категорично обвиненията, отправени му от руския опозиционер.

"Разбирам трудната ситуация в личен план, в която се намира Навални. Неговите изявления в интервюта за "скрити плащания" са неверни. Самият той казва, че няма доказателства за своите твърдения", отговори Шрьодер на обвиненията на руския критик на Москва.

Навални обвини президента Путин, че лично стои зад неговото предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Руските власти отричат да са замесени в каквото и да било покушение срещу Навални.

Миналата седмица Шрьодер, който има много връзки в Русия, заяви, че няма "твърди факти", които да доказват кой стои зад атаката срещу Навални. Тестове, проведени в Швеция, Франция и от Организацията за забрана на химическите оръжия, потвърдиха, че Навални е бил отровен с "Новичок".

Като канцлер на Германия в периода 1998-2005 г. социалдемократът Герхард Шрьодер поддържаше близки отношения с руския президент и остана приятел с него. След като напусна политиката Шрьодер работи в руския енергиен сектор и сега е председател на управителния съвет на проекта за газопровода "Северен поток 2" с единствен акционер руската компания "Газпром" и на вече готовия проект "Северен поток", отбелязва ДПА.

Нидерландия подкрепя предложението за въвеждане на санкции срещу Русия заради предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде междувременно ТАСС.

В сряда министрите на външните работи на Германия и Франция обявиха, че страните им ще предложат наказателни мерки срещу конкретни хора, смятани за отговорни за покушението срещу Навални. Това стана, след като експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия потвърдиха, че в кръвта на руския опозиционер са били открити следи от отровни вещества.

"Споделяме извода на Германия и Франция, че не съществува друго правдоподобно обяснение за отравянето на Навални, освен намеса и отговорност на Русия. На следващото (заседание) на Европейския съвет ще подкрепим призива за санкции", написа външният министър на Нидерландия Стеф Блок в "Туитър".

Той посочва, че използването на химическо оръжие е недопустимо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа