Наводнени общини спешно получават 11 млн. лв.

Правителството ще отпусне 11 174 524 лева на общини, засегнати от проливните дъждове през лятото на тази година, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, ръководена министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, е разгледала във вторник 418 искания, постъпили от общини, и е одобрила 275 от тях. Повечето са за възстановяване на жилищни сгради и за отпуснатата сума.

За селищата от община Ружинци, област Видин, пострадали от градушка и поройни дъждове на 6 август, ще бъдат отпуснати 276 984 лева. Средствата са за закупуване на строителни материали, необходими за възстановяването на 202 жилищни сгради.

На община Съединение, област Пловдив, се предоставят 1 630 522 лева за покриване на разходите, извършени при спасителните, неотложните и аварийно-възстановителни работи след бурята от 27-ми юли. Част от тези средства са за възстановяване на водостоци, саниране, корекция на река Потока, за предотвратяване на наводнения и разширяване на мост в град Съединение.

Най-голямата сума – 4 361 214 лева, се дава за укрепване на брега на река Дунав в градската част на Лом. Предвидени са средства за корекции на диги на територията на общините Севлиево, Сандански и Две могили и за укрепване на свлачища в общините Бобов дол и Трън.

Споделяне

Още от България