Навръх годишнината от отхвърлянето на господството на Москва

Чехите се страхуват от връщане назад

Навръх годишнината от отхвърлянето на господството на Москва

Чехите, които помогнаха за осъществяването на "нежната революция", свалила подкрепяното от Кремъл комунистическо управление, отбелязват 25-ата годишнина от тези събития и в същото време обвиняват сегашните лидери на страната, че отново угодничат пред Москва.

Гневът е насочен най-вече към президента Милош Земан, който възприема проруска линия по въпроса за икономическите санкции и определя пънк групата "Пуси райът", чиито членки бяха пратени в затвора заради изпълнение на критична към президента Владимир Путин песен в московска катедрала, като хулигани, които не би трябвало да бъдат разглеждани като политически затворници.

Мнозина чехи бяха недоволни от грубия език, който той използва за излагане на позицията си, но и от това, че със сближаването с Москва, както смятат те, той предава наследството на революцията.

"Ние поставяме в опасност своето име, своите постижения и сигурността на бъдещето си", беше посочено в открито писмо, подписано от основателите на движението "Граждански форум", което някога беше оглавявано от Вацлав Хавел и помогна за организирането на протестите срещу комунистическото управление.

Украинската криза поставя в неудобно положение много бивши комунистически държави в Източна Европа: те се чувстват притиснати да се присъединят към съюзниците си от Европейския съюз в заклеймяването на Москва заради извършеното от нея анексиране на Крим и подкрепата ѝ за проруските сепаратисти, но не искат да развалят важните търговски отношения с Русия. Това води до обвинения срещу някои правителства, особено в Унгария и Сърбия, че се плъзгат обратно към орбитата на Кремъл.

Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка, който е умерен левоцентристки политик и съгласно чешката конституция притежава повечето изпълнителни правомощия, плътно се придържа към линията на ЕС за Русия, въпреки че водеше преговори в общността за по-лека версия на санкциите.

"Агресивни политики"

Някои чехи са чувствителни към каквито и да е признаци на смекчаване спрямо Русия, тъй като смятат това за предателство към Нежната революция и дисидентите като Хавел, който
впоследствие стана президент на Чехия.

"Не можем да бъдем надеждни . . . членове на западната общност и в същото време да легитимираме или дори да даваме международна подкрепа за агресивните и незаконни политики на Кремъл", казаха в своето писмо основателите на "Граждански форум".

Днес е годишнината от студентския протестен поход през 1989 г., който беше разпръснат със сила от полицията, а това доведе до мирното сваляне на комунизма. Като част от честванията Соботка ще пътува до Вашингтон, за да открие бюст на Хавел в Конгреса на САЩ. Бившият президент почина през 2011 г.

В Прага някои хора планират да отбележат повода с протест, на който ще държат червени картони като тези във футбола, за да покажат недоволството си от президента.

"Това, което прави Земан, е напълно неприемливо поведение", каза 40-годишният рок музикант Мартин Прикрил, чийто призив на страницата му във Фейсбук към хората да се включат в протеста е събрал досега цели 15 000 поддръжници.

През септември Земан пътува до гръцкия остров Родос за форум, чийто председател и основател е съюзникът на Путин Владимир Якунин, включен в списъка с подложените на санкции руски граждани. Докато беше там, той открито говореше против наказателните мерки.

В интервю по радиото този месец 70-годишният президент описа "Пуси райът" като "порнографска група, която е виновна най-малкото за хулиганство".

Земан използва чешка ругатня, за да обясни едно от значенията на думата "пуси" на английски. Той също така каза, че бившият петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски е заслужавал присъдата си лишаване от свобода за измама.

На Запад случаят с Ходорковски до голяма степен беше разглеждан като политизиран. Той беше освободен от затвора в края на миналата година малко преди две от членките на "Пуси
райът" по силата на помилване, обявено от Путин седмици преди зимната олимпиада, на която Русия беше домакин.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?