Назначения в съдебната власт разцепват управляващата коалиция в Румъния

Виктор Понта и Крин Антонеску (прави вляво)

Понта спечели битката - либералите загубиха правосъдното министерство, пишат румънските вестници по повод вчерашното съобщение, че министерството на правосъдието преминава към Социалдемократическата партия на премиера Виктор Понта. "Либералите останаха и без правосъдие, и без прокурори", коментира вестник "Евениментул зилей".

Напрежението в управляващия Социал-либерален съюз (СЛС) достигна връхната си точка, която се финализира с прехвърлянето на министерството на правосъдието от Национално-либералната (НЛП) към Социалдемократическата партия (СДП). Обидени, либералите отказаха да получат в замяна друго министерство, а лидерът им Крин Антонеску заяви, че ще бъде "бдителен" със съюзниците си социалдемократи.

Конфликтът между СДП и НЛП избухна заради намерението на премиера Виктор Понта, който временно изпълнява длъжността на правосъден министър след оставката на Мона Пивничеру, да назначи за началник на антикорупционната агенция бившия главен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши. Лидерът на либералите е против номинацията на Кьовеши и я смята за отстъпка през президента Траян Бъсеску.

Антонеску заяви, че "се разграничава от плана Понта-Бъсеску" и подчерта, че за първи път от създаването на СЛС премиерът не се е консултирал с либералите, а само ги е уведомил, пише вестник "Гъндул". Същевременно лидерът на либералите казва, че се е съгласил на отстъпка, за да избегне "фатална криза" в СЛС.

Вестникът коментира, че НЛП все повече остава извън управлението. Съставянето на правителството на СЛС след изборите на 9 декември миналата година беляза за либералите началото на един дълъг низ от отстъпки и фрустрации, отбелязва "Евениментул зилей".

Вестник "Ромъния либера" посочва, че номинирането от страна на Понта на Тибериу Ницу за главен прокурор и на Лаура Кодруца Кьовеши за шеф на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е резултат от "политическа договорка между президента и премиера" и противоречи на препоръките на Европейската комисия.

Говорителят на ЕК Марк Грей отказа да коментира номинациите, но посочи, че комисията следи внимателно процеса и очаква решението на Висшия съвет на магистратурата. За вестник "Гъндул" говорителят на ЕК подчертава: "Не сме се отказали от необходимостта от прозрачна селекция на началниците на прокуратурите в Румъния".

Същевременно 71 прокурори от НДБК от общо 124 подписаха протестна петиция, в която искат главните прокурори на агенцията и на Главна прокуратура да бъдат определяни чрез "селекция във основа на прозрачни критерии и професионални резултати", а не да бъдат назначавани от министъра на правосъдието, съобщава "Ромъния либера".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани