НБУ разкрива специалност за създатели на компютърни игри

НБУ разкрива специалност за създатели на компютърни игри

За първи път в България се разкрива университетска програма, която подготвя кадри за гейм индустрията. Новият модул “Технологии за компютърни игри“ към програма “Информационни технологии“ на Нов български университет (НБУ) ще бъде представен официално за първи път тази есен.

Досега родните геймъри с професионални намерения към компютърните игри трябваше да прибягват до самоподготовка чрез уебсайтове, книги и дистанционни курсове от чужбина. В резултат се сдобиваха със слаб или непълен набор от умения, необходими за работа в студио за разработка на игри. Студията пък са в постоянен недостиг на компетентни, адекватно формирани и квалифицирани кадри. Амбицията на НБУ е да даде решение на този дългогодишен проблем със стартирането на модул “Технологии за компютърни игри” към програма “Информационни технологии”.

 

Изработката на новата геймърска специалност е консултирана от водещи фигури от големи наши и чуждестранни студиа, които ще подпомагат програмата практически и ще бъдат нейни лектори.

 

Студентите, избрали да учат “Технологии за компютърни игри“, ще изучават в детайли всички елементи от работата по създаване на една компютърна игра. Очакват ги курсове като “Компютърна анимация“, “Сценарийно програмиране“, “Тримерно моделиране“, “Растерна графика“ и др. Освен с технологичната страна на професията, студентите ще се запознаят с правните и етичните аспекти на процеса. НБУ предлага и възможност за записване на т.нар. “майнър”, което позволява на обучаващите се да добият и друг тип умения, прилагани в правенето на игри, например писане на интересен сценарий и създаване на музика за играта.

 

По време на обучението в новата специалност НБУ е осигурил на студентите стажове в софтуерни фирми. Програмата дава и възможност за международна студентска мобилност с университети в Португалия, Франция, Белгия и Германия, Великобритания.

Споделяне

Още от България