НДК ще сезира прокуратурата за разпространяване на фалшива новина

Поводът е спекулация на несъществуваща организация с болни деца

НДК ще сезира прокуратурата за разпространяване на фалшива новина

НДК ще сезира прокуратурата за разпространена фалшива новина в неделя от нерегистрирана асоциация.

Поводът е прессъобщение от Националната асоциация "Грижа за деца в риск", в която се твърди, че с парите от ремонта на НДК могат да бъдат спасени 4170 болни деца.

Проверка на Mediapool показа, че новината е тиражирана от "Труд" , сайта varnautre.bg и други медии, голяма част от които са премахнали информацията от онлайн изданията си по-късно.

Нерегистрираната асоциация пуска до медиите прессъобщение със заглавие "Скандал" на 15 януари. В информацията се сравнява бюджетът за ремонта на НДК във връзка с европейското председателство през 2018 г. с 3-годишния бюджет на Фонда за лечение на деца. В публикацията се твърди, че "с парите, предвидени за ремонта на НДК, могат да бъдат спасени над 4170 болни деца".

Подател на електронното писмо до редакциите е имейл адресът [email protected], който по всички правила за кореспонденция не отговаря на показателите за автентичност на адрес на национална асоциация.

Проверка на НДК показва, че асоциацията "С грижа за деца в риск" няма интернет сайт, публични изяви или позиции до момента. В прессъобщението не са посочени и лица за контакт, каквато е обичайната практика. След справка в Агенцията по вписванията стана ясно, че асоциация с такова име никога не е била регистрирана, посочват от НДК.

Несъществуващата организация не е и част от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца и в този смисъл няма как да изразява позицията му.

Бюджетите на Фонда за лечение на деца и на българското председателство не могат да бъдат противопоставяни, защото са напълно независими един от друг, се казва в позицията на НДК.

По този начин и НДК попадна под удара на превърналите се вече в световна заплаха т.нар. фалшиви новини с фалшиви източници, които белязаха последните най-важни събития в международен план.

Подобни "новини", освен че са неморални, грозни и злоупотребяващи с най-тежката обществена тематика – болните деца, гонят и неясни цели, се казва в позицията на НДК.

"Какъв е интересът на въпросната асоциация предстои да се установи по законов ред", е посочено още в прессъобщението на НДК.

От Националния дворец на културата припомнят, че се отчитат периодично пред обществеността за дейностите около ремонта на сградата, който е част от подготовката на страната ни за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

Междувременно английската обществена медия "Би Би Си" обяви преди два дни, че сформира екип, който ще следи и дава гласност на подвеждащи и фалшиви новини, маскирани като достоверна информация.

В борбата срещу дезинформацията се включи и най-голямата социална мрежа "Фейсбук", която обяви план за борба с повеждаща информация. За целта се предвижда включване на допълнителна функционалност, чрез която потребителите ще могат да маркират и докладват измислени истории, които впоследствие ще бъдат разследвани с подкрепата на международни организации като FullFact и Snopes.

Споделяне

Още по темата

Още от България