НДСВ депутати предлагат сходни промени в закона за публичните декларации

Седмица след като Новото време внесе предложение за промяна на закона за публичните декларации на властимащите, алтернативна група от царските редици, водена от Владимир Дончев, предложи и свой вариант, който почти не се различава от първия.

И триото Севлиевски-Кошлуков-Цеков, и Дончев предлагат да се въведат санкции за висши държавни служители, които не са декларирали имотите си. Предложенията им за първо нарушение дори са идентични - глоба от 500 до 1000 лв. Шефът на парламентарната вътрешна комисия обаче е проявил по-голяма строгост при повторно прегрешение, за което предлага глобата да се увеличи между 2000 и 5000 лева. Докато нововремци са по-скромни - от 1500 до 3000 лв.

И групата на Дончев, и тази на Новото време предлагат кметовете и председателите на общинските съвети също да се задължат да декларират имотното си състояние, докато заемат тези длъжности. Нововремци обаче са разширили списъка и с главния данъчен директор, директорът на агенция "Митници", директорите на национални служби в МВР, членовете на политическите кабинети на министрите, както и членовете на СЕМ.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?