НДСВ може да блокира изселническия вот за евроизборите


НДСВ няма единна позиция за това дали българските изселници в Турция да получат правото да участват в предстоящите избори за Европейски парламент (ЕП) у нас и всеки ще гласува по съвет. Това обясни във вторник пред Mediapool зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров, дни след като бойкот на цялата парламентарна опозиция, частично подкрепен от БСП, не позволи на БСП и ДПС да приемат спорни текстове от закона за избор на евродепутати.

Обсъждането и приемането на проекта трябва да продължи тази седмица. Този следобед парламентарните групи на левицата и НДСВ обсъдиха позициите си и стана ясно, че противоречията не са преодолени.

“Няма да има задължително гласуване”, каза Свинаров.

Опозицията настоява да се въведе т.нар. “принцип на отседналост” - в изборите да могат да участват само хора, които през последните 3 или 6 месеца постоянно са пребивавали в България. Миналата седмица няколко души от НДСВ обявиха, че ще подкрепят този принцип, тъй като е залегнал още в техния законопроект за европейските избори, подготвен от предишното правителство.

Групата на Коалиция за България остава на позицията да не се въвежда ограничението, което ще лиши коалиционния партньор ДПС от дисциплинирания вот на изселниците. При очакваната ниска избирателна активност той може да донесе на ДПС допълнителен евродепутат.

Вероятно БСП, НДСВ и ДПС в сряда сутринта ще се договарят до последно как да гласуват законопроекта, тъй като в него има още няколко “вратички”, които могат да ограничат гласовете на изселниците от Турция. Текстовете са дали да се гласува само в страни членки на ЕС и дали изборните секции да се откриват само в консулства и дипломатически представителства или да няма ограничения.

По проектопрограмата за седмичното заседание на парламента, която бе гласувана от левицата, гледането на закона бе изтеглено по-назад. Така социалистите и ДПС ще имат повече време да убедят НДСВ да подкрепи спорните текстове.  

Споделяне

Още от България