НДСВ “няма задръжки” за коалициите на местните избори

НДСВ “няма задръжки” за коалициите на местните избори

На местните избори наесен НДСВ “без притеснение” може да участва “и в десноцентристки, и в лявоцентристки коалиции”, обяви в четвъртък пред БНТ депутатът и член на предизборния щаб на НДСВ Олимпи Кътев.

“Нямаме някакви задръжки по отношение на коалирането”, каза той, като изключи само партиите с “антиетнически настроения или прояви”.

По думите му НДСВ, която е либерална, “се стреми да балансира ляво-десните резки движения”.

По повод информациите от местни структури, че е спуснато негласно нареждане да се преговаря за коалиране с ДПС по формулата “Либерален алианс”, Олимпи Кътев заяви пред Mediapool : “Там, където нашите интереси се покриват с тези на ДПС, е възможно да има такива коалиции”.  Той допълни, че те може да не са само между НДСВ и ДПС, но и с участието на други формации.

На структурите по места ще бъде дадена свобода, няма да се “налага някакъв модел или някаква матрица”, каза Кътев. Последната дума за кандидатите все пак ще е на политическата централа “Врабча” 23.

Номинираните по места ще се явят на предварителни избори, а след това одобрени от ПС на НДСВ, поясни Кътев. В гласуването ще може да участват не само членове на НДСВ, но и симпатизанти.

НДСВ ще издига за кметове и общински съветници хора, които са с чисто минало и не са сътрудничили на бившата Държавна сигурност.

Запитан как ще действат в София, Кътев каза, че следят с интерес какво правят останалите партии и ще изчакат какво ще предложат те.

По повод евентуално издигане на общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев за кмет на София, депутатът посочи, че той е “един изключително популярен човек, сполучил бизнесмен”. “Но защо само Каролев?! Там, ако щете, се завъртяха и други имена, разбира се, без да считате, че ги казвам като издигане на кандидатури. Но споменаха се министър Даниел Вълчев, министър Николай Василев и други фигури...”, обясни Кътев.

Според източници от НДСВ, партията едва ли ще яви със свой кандидат за кмет и най-вероятно ще подкрепи неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Въпросът за коалициите и критериите за подбор на кандидатите ще бъде обсъден на заседание на Политическия съвет на НДСВ идния вторник. Очаква се то да бъде напрегнато, както и предишното, защото Симеон събира новия политсъвет, който още не е регистриран от съда и за който по-голямата част от царските депутати твърдят, че е избран на нелегитимен конгрес. Лидерът на НДСВ отказва да събира стария съвет, който е легитимен, но е съставен предимно от “отцепници”, които искаха да се търси политическа отговорност на Милен Велчев и Илчо Дуганов за манипулирания конгрес. Тъкмо Милен Велчев обаче Симеон сложи начело на новия предизборен щаб, а Дуганов действа за смяна на неудобни областни координатори.

Споделяне

Още от България