НДСВ обвини държавата за провал в здравеопазването

НДСВ обвини държавата за провал в здравеопазването
Въпреки че е част от управляващата коалиция, НДСВ смята, че „отговорните институции в държавата нямат ясна визия и концепция“ за развитие на здравеопазването.

„Няма решение нито по какъв начин да се увеличи финансовият ресурс в системата, нито как да се извършат структурните реформи и приватизацията в сектора“, обяви НДСВ в нарочна декларация, прочетена от зам.-председателя на групата Станимир Илчев. По думите му, вместо да се развиват социални пазарни механизми, и да се насърчава конкуренцията в осигуряването и лечебната дейност, вместо администрацията да се освободи от несвойствени функции, се забелязва обратният процес - връщане на административното бюджетиране, финансиране от Министерството на здравеопазването на определени лечебни заведения по неясни критерии.

Становището на НДСВ бе изразено в четвъртък, минути след като държавният бюджет бе приет окончателно и то с техните гласове. Същия ден правителството реши да се приватизират 64 болници.

Здравният ресор е поверен на посочения от БСП министър Радослав Гайдарски. По-рано тази година дясната опозиция поиска вот на недоврие на кабинета заради кризата в здравеопазването, но тройната коалиция подкрепи министрите си.

НДСВ прогнозират протести през януари на всички съсловия в здравния сектор.

Според царистите се създава обстановка на несигурност за инвеститорите, налагане едностранно на условия, ред и ценообразуване по отношение на медицинските услуги и лекарствата.

Особено тревожно е задълбочаващото се нежелание да се води диалог със съсловните организации от страна на министерството и НЗОК, в резултат на което за втора поредна година не е подписан Национален рамков договор, заяви Станимир Илчев. По думите му задълбочава се и недоволството в системата от страна и на медицински специалисти, и на пациенти, както и напрежението в целия фармацевтичен сектор.

Според НДСВ този процес ще се задълбочи с приемането на Закона за бюджета на НЗОК за 2008 г., който бе гласуван само преди 3 дни

Впоследствие не бе прието нито едно разумно предложение за второ четене, а в закона практически се отмени договорното начало и се въведе правото на една монополна институция, каквато е НЗОК, да разпределя почти безконтролно огромен обществен ресурс, посочи Илчев.

Според НДСВ предизвиканото напрежение в здравния сектор ще ескалира в началото на следващата година. Съсловните организации поставят ясни, разумни искания, включително за премахване на сивия сектор в здравеопазването чрез развитие на конкуренцията и пазарните механизми, което би трябвало да бъде инициирано от правителството, смятат НДСВ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?