НДСВ оферира сделка за пенсиите и съдебната реформа

НДСВ оферира сделка за пенсиите и съдебната реформа

 Макар и разпънати от вътрешнопартийните си конфликти, депутатите от НДСВ се обединиха около две “сделки” по актуалното законодателство, които предлагат на коалиционните партньори БСП и ДПС. Едната е, че ще приемат поисканото от левицата увеличение на пенсиите с 10% от 1 юли, но само в пакет в лансираното от НДСВ намаление на осигурителните вноски с 3% и разглеждане на техен законопроект за пенсионното осигуряване на родените преди 1960 г. Втората “сделка” предвижда НДСВ да подкрепи създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), но само ако настоящият, в който партията има свои представители, избрани от предишния парламент, изкара докрай мандата си.

Това реши парламентарната група (ПГ) на НДСВ в сряда, когато се очакваше вече да има някаква развръзка по настояването на 34 от общо 52-ма жълти депутати зам.-председателят на партията Милен Велчев да подаде оставка и така да понесе отговорност за манипулациите на извънредния конгрес, чийто решения са оспорени като нелегитимни. За това обаче се чака думата на лидера Симеон Сакскобургготски и на този етап никой не се наема да каже кога и как ще отсъди той.

Вдигането на пенсиите – под условие

На предстоящото правителствено заседание министрите на НДСВ ще подкрепят предложението на левицата в ЗДОО да се запише повишаване на пенсиите с 10% от 1 юли, съобщи Лидия Шулева. Тази подкрепа обаче е под условие, тъй като НДСВ иска намаляване на осигурителните вноски с 3% и да се обсъди законопроекта на депутатите от НДСВ Шулева и Христова за задължително допълнително пенсионно осигуряване на родените преди 31 декември 1959 г.

Още когато БСП обявиха след самостоятелна партийна сбирка преди няколко месеца “имиджовото” решение за увеличаване на пенсиите, НДСВ възразиха, че тези въпроси не бива да се решават на парче и само от една партия, а от цялата коалиция. Самото увеличение с 10% бе наречено от тях “Закон за лев и двайсет стотинки”, колкото ще е приблизителното повишение на по-ниските масово получавани пенсии. 

Лидия Шулева заяви в сряда, че добрите бюджетни приходи позволяват намаляване на осигурителните вноски. За четирите месеца от началото на годината има преизпълнение на бюджета с 45.4% и събраният излишък е 1.260 млрд. лв. 

Повишаването на събираемостта на данък печалба е 72% заради намалението му на 10% от 1 януари т.г., поясни Шулева. Има средно увеличение на приходите от подоходни данъци с 35% и на ДДС – с 25%. Това е достатъчно да се намали осигурителната вноска, обясни тя.

Според НДСВ трябва да се разгледа цялостната политика на правителството по доходите.

Говорителят на БСП Ангел Найденов каза пред Mediapool, че поставените от НДСВ условия трябва да се обсъдят от Съвета на коалицията. Тримата лидери трябваше да се събира още миналата седмица заради рокадите в кабинета, но това бе отложено. За тази година осигурителната вноска вече беше намалена с 6 пункта и допълнителното намаляване е въпрос на разчети, каза Найденов. Неговото лично мнение е, че предложението на Шулева е трудно осъществимо.

Между спешните реформи и коалиционния мир

Предложението на НДСВ за нов статут на Висшия съдебен съвет, но само след като сега действащият изкара мандата си, ще бъде обсъдено в правната комисия, която разглежда новия съдебен закон, каза пред Mediapool председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Той подчерта, че левицата е решила да подкрепи категорично създаването на постоянно действащ ВСС.

Тази решимост, която не бе налице при приемане на конституционните поправки за съдебната власт тази пролет, сега се катализира заради все по-видимите катаклизми в съдебната власт. Освен това БСП се оказа най-потърпевша от скандала между шефа на националното следствие Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

В сряда депутатът от НДСВ Владислав Милтенов обяви от парламентарната трибуна, че ще подкрепят реформата на ВСС, но само ако в съдебния закон изрично се запише, че този съдебен съвет в този състав ще изкара мандата си до края. Желанието на НДСВ е за запази квотата си във ВСС, особено след като предстои този съдебен съвет да избира през ноември нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Така управляващите ще трябва да избират между необходимостта от спешни реформи в “правителството” на съдебната власт и мира и стабилността на тройната коалиция, разклатена от последните корупционни скандали и вътрешнопартийни кризи в БСП и НДСВ. Подробността в случая е, че ако дясната опозиция подкрепи създаването на постоянно действащ ВСС и незабавна смяна на сегашния, парламентът ще може да гласува промяната и без НДСВ.

Членовете на ВСС, излъчени от НДСВ, са Радка Петрова председател на Пловдивския апелативен съд, Владимир Иванчев, шеф на Софийския окръжен съд, съдията във ВАС Панайот Генков, адвокат Любомир Цеков и проф. Александър Воденичаров. С подкрепа на жълтите се ползва и техния бивш депутат и настоящ председател на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.

Без отговор за Милен Велчев

На многобройните репортерски въпроси какъв ще е изходът от партийната криза, Лидия Шулева, която е от лагера на “въстаналите” срещу Милен Велчев, каза, че групата се е произнесла още миналия петък за нелегитимността на конгреса от 3 юни и оставката на Велчев. На този етап нещата за групата са вече приключени, каза Шулева.

Борислав Великов добави, че имало индикации за скорошно решение на съдбата на Милен Велчев. Самият Велчев избегна отговор на въпроса ще си подаде ли оставката и повтори, че може да стори това, едва след като чуе мнението на Сакскобургготски.

Споделяне

Още от България