НДСВ остави Булгартабак в ръцете на ДПС

С гласовете на НДСВ, ДПС и Новото време, управляващите успяха да преодолеят опитите на дясната и лявата опозиция парламентът да определи вината за провалената приватизация на Булгартабак. Със 129 гласа на новата тристранна управляваща коалиция Народното събрание само препоръча на правителството да открие нова процедура за приватизацията на "Булгартабак холдинг".

От обясненията на зам.председателя на ПГ на НДСВ Валери Цеков пред Mediapool обаче стана ясно, че в момента управляващите нямат ясна представа как да продават фабриките на холдинга и решаващ глас за това ще има ДПС, в общи преговори между трите партии. Цеков дори допусна промяна в стратегията за приватизация, което минава през ново решение на парламента.

С решението си управляващите се опитаха да излъчат успокояващ за инвеститорите политически сигнал - че България няма да се откаже от приватизацията, в случая на тютюневия холдинг. Същото препоръча по-рано през деня финансовия министър Милен Велчев, който същевременно предложи ако се тръгне към промяна в стратегията, всичко да се остави в ръцете на новото правителство след парламентарните избори през юни.

Неяснотите около непродадените дружества на Булгартабак остават

Въпреки че парламентът прие най-краткото от трите внесени проекторешения за Булгартабак, съдържащо единствено препоръка към правителството да открие нова процедура за приватизация, стана ясно че НДСВ, ДПС и Новото време не са се договорили как да стане това.

Именно заради сделката за цигарените фабрики на Булгартабак, провалена успешно от Движението за права и свободи, преди три седмици пламна политическа криза, която взе главата на председателя на парламента Огнян Герджиков и бе на косъм да прерасне и в парламентарна.

Макар че управляващите декларираха сигурност, че Булгартабак е в състояние в кратки срокове да започне и завърши нова процедура, все още не е ясно дали сегашната стратегия за приватизация на дружествата от холдинга ще остане същата. Това зависи от целите за приватизация на Булгартабак, които тримата партньори ще договорят, обясни зам.председателят на ПГ на НДСВ Валери Цеков, който представи проекторешението на НДСВ, ДПС и Новото време в пленарна зала.

Стратегията дава рамката, по която трябва да се движи приватизационната процедура. Целите, които трябва да постигне приватизацията обаче, ще се договарят в рамките на новата тристранна управляваща коалиция, обясни Цеков пред Mediapool. Той допълни, че ако целите съвпаднат с матрицата на стратегията, тя ще си остане същата. Ако обаче се разминат, очевидно стратегията трябва да бъде променена.

Освен че промяна в стратегията минава през обсъждане и гласуване в парламента, което със сигурност ще отложи евентуалната нова сделка за след изборите, в обясненията на Цеков ясно прозря, че в оставащите пет месеца до края на мандата НДСВ нямат намерение да спорят с ДПС за Булгартабак и са оставили съдбата на холдинга в ръцете на коалиционния си партньор. Преди две години Ахмед Доган провали и първия опит на правителството да продаде целия холдинг.

От общо 21 дружества на "Булгартабак холдинг" - 12 тютюнопреработвателни и 9 цигарени, до момента е ясна съдбата само на шест. Тютюнопреработвателните дружества в Първомай и Тополовград имат нови собственици, чака се утвърждаването на избраните купувачи и за дружествата в Харманли, Дулово и Исперих. Цигарената фабрика във Видин бе ликвидирана.

Липсата на разбирателство между НДСВ и ДПС пролича и в думите на Валери Цеков, че според царската група при сделката за цигарените фабрики с "Бритиш Американ Тобако" не е имало съществени отклонения от приетата от парламента стратегия за приватизацията на "Булгартабак", но според партньорите им от ДПС има сериозни отклонения. Цеков обаче не уточни защо тогава преди седмица депутатите от НДСВ единодушно подкрепиха ДПС, Новото време и БСП, които стовариха вината за провалената сделка изцяло върху вицепремиера Лидия Шулева.

Велчев: При нова стратегия да продава следващото правителство

Ако се стигне до решение да се разработва нова стратегия за раздържавяване на Булгартабак холдинг, редно е следващото правителство да го направи, коментира по-рано в петък финансовият министър Милен Велчев.

Преди него колегата му Мехмед Дикме каза, че първо парламентът трябва да каже ще променя ли стратегията за приватизация или не и след това Надзорният съвет на Булгартабак може да решава какво да прави с цигарените фабрики. "Парламентът трябва да реши дали ще продължи да се приватизира с тази стратегия, която е приета от него, дали ще има корекции в нея. В дебатите се чуха доста и положителни, и критични неща за самата стратегия. Едва след като парламентът реши дали ще има промяна или не, тогава екипът може да продължи самата приватизация", каза Дикме.

Дикме, както и Велчев, са членове на Надзорния съвет на тютюневия холдинг заедно с вицепремиерите Шулева и Панайотов.

Според финансовият министър, ако се тръгне към нова стратегия за приватизация на Булгартабак холдинг, то едва ли това правителство ще може да приключи процедурата по разработването ѝ. "Теоретически е възможно в рамките на 5 месеца да се приключи една процедура, но като знаем колко време отнемат подобни процедури за подобни политически чувствителни отрасли, аз лично се съмнявам, че една стратегия може успешно да се доведе докрай преди парламентарните избори", коментира Велчев.

По думите му, при този вариант е редно следващото правителство да вземе окончателното решение.

БСП не се стърпя да препоръча Булгартабак да си остане държавен

С гласовете на нововремци, които преди пет дни преминаха от едногодишния си престой в опозиция отново в управлението, НДСВ и ДПС успяха да отхвърлят проекторешенията на ОДС и на БСП за Булгартабак. Това на ОДС бе отхвърлено със 126 гласа и подкрепено от 103-ма депутати, а на БСП - със 118 "против" срещу 108 "за". И двете гласувания бяха съпроводени с процедурни спорове и прегласувания, и двете предвиждаха създаването на анкетна комисия, която да проверява Булгартабак.

Като отговорни за провалената сделка със стратегическия инвеститор БАТ от ОДС посочиха цялото правителство и управляващата коалиция НДСВ - ДПС. В проекторешението на депутатите от партия Демократи за силна България изрично се подчертаваше, че "поради неадекватната намеса на ДПС е била влошена политическата обстановка, с което е бил прогонен стратегически потенциален инвеститор".

От дясната опозиция предлагаха парламентът да оцени като погрешна стратегията за приватизация на Булгартабак, а самата процедура, провеждана от вицепремиера Шулева и Надзорния съвет на холдинга - като непрозрачна.

БСП пък пожелаха Народното събрание да задължи правителството да освободи от длъжност, но не и от отговорност членовете на Надзорния съвет на холдинга, а Сметната палата да направи пълен одит на дружеството и отделните му фирми за периода 2000 - 2004 г.

Първото предложение бе определено от председателя на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров като противоконституционно, а второто - като незаконно. Димитров напомни на червените юристи, че според закона за Сметната палата институцията няма право да одитира дружества с държавно участие.

Мотивирайки проекторешението, депутатът от БСП Димитър Дъбов отново напомни позицията на социалистите, че не е задължително Булгартабак да се приватизира. В примерите за съществуващ държавен тютюнев монопол, Дъбов изброи Египет, Тунис и Ливан, както и Япония, освен вече посочените от вицепремиера Шулева Китай и Виетнам.

В проекторешението на левицата се настояваше и за незабавни действия за възстановяване на производството, преструктуриране и оздравяване на закъсалите дружества на Булгартабак холдинг. Без да се изброяват, тук се визират бившите цигарени фабрики в Шумен, Хасково и Асеновград, които са най-губещите дружества на холдинга, вече са без лиценз за производство и се опитват да оцелеят само като тютюнопреработвателни дружества.

Оздравява се нещо, което има перспектива за развитие и самостоятелно съществуване без финансовата подкрепа на държавата или дружеството майка, опонира вицепремиерът Лидия Шулева. Тя напомни, че проваленият опит за приватизация показа, че интереса на стратегическите инвеститори е насочен само към цигарените фабрики в София и Благоевград.

Независимо от хода на приватизацията, дружествата на Булгартабак трябва да се преструктурират и да се опитат да се конкурират на европейско равнище, защото от 2007 г. ставаме част от европейския пазар - митата падат, акцизите се изравняват, цените на българските и на вносните цигари ще бъдат изключително близки. Ако дотогава българските фирми нямат конкурентна рентабилност и конкурентни цени, губят потребителите си, напомни икономическата логика Шулева.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?