НДСВ се надява да партнира със СДС без Костов

Искрено се надяваме, че процесите в СДС ще доведат до промяна в разбирането на политиката на този възможен наш стратегически партньор. Така вицепремиерът и зам.шеф на управляващата партия НДСВ коментира резултатите от извънредната конференция на СДС, преизбрала Надежда Михайлова и НИС.

Попитан дали НДСВ е готово да партнира с евентуална партия на Иван Костов, след като той и Г-29 вече обявиха, че напускат СДС, Панайотов каза, че по нещо, което още не е създадено, няма да изрази позиция.

Той изрази очакване след разцеплението СДС да започне да води нова политика, не само на база личните разбирания на един или друг ръководител. Според Панайотов, между НДСВ и СДС има потенциална възможност за взаимодействие заради сходство в идеите.

"Позицията на НДСВ е, че България се нуждае от СДС", заяви вицепремиерът в кабинета Сакскобургготски и припомни, че още след спечелването на парламентарните избори НДСВ е определило СДС като стратегически партньор.

СДС и партията на Стефан Софиянски са сред евентуалните партньори на НДСВ след парламентарните избори, смята и другият партиен заместник на Симеон, министърът на отбраната Николай Свинаров.

Дясното политическо пространство в момента е пред преструктуриране и сега очакваме действията на Иван Костов и на 29-те депутати от ПГ на СДС, каза Свинаров в коментар на конференцията на синята партия. Според него има достатъчно време до парламентарните избори, за да се структурира дясното пространство и то да получи достойно представителство в следващия парламент.

В Шумен Свинаров заяви оптимистично, цитиран от БТА, че в следващия парламент НДСВ ще има поне 80 депутати, тоест ще получи доверието на поне 35% от гласоподавателите.

Споделяне

Още от България