НДСВ се регистрира в ЦИК часове преди изтичане на крайния срок

НДСВ внесе документи за регистрация в ЦИК, след като събра 35 007 подписа.

Ако избирателната активност е очакваната от нас, спокойно може да имаме четирима депутати в Европейския парламент, прогнозира зам.-председателят на партията Николай Свинаров в сряда, след внасянето на документите. След като толкова години страната се стреми към ЕС, на тези избори трябва да покажем, че това е вярно и избирателна активност от около 30 процента няма да означава това, което твърдим, че е стремеж на българския народ, допълни той.

Според него на 20 май трябва да печелят политическите сили, довели България до пълноправно членство в ЕС, и такива, на които българските граждани вярват, че ще продължат да отстояват националните интереси в рамките на ЕС.

В 19.00 ч. в сряда изтича крайният срок, в който политическите партии и коалиции, желаещи да участват в изборите за Европарламент, трябва да представят заявление за регистрация в ЦИК.

Същия ден изтича срокът за определяне на реда за проверка на списъците с имената, ЕГН и подписите на избирателите, подкрепящи регистрациятана партиите, коалициите и независимите кандидати. Както е известно, законът изисква най-малко 15 000 подписа. Преди ден говорителят на ЦИК Александър Александров съобщи, че се наблюдават “некоректни записи, които не отговарят на изискванията”.

Пример за неправилен запис било съкратено или липсващо второ име. Такива подписи не се зачитат от комисията. Членовете ѝ трябва да определят още условията и реда за участие на наблюдатели на изборите. Трябва да бъдат назначени и Районните избирателни комисии, което става по предложение на областните управители.

Споделяне

Още от България