НДСВ: Това е лично назначение на Симеон, той да отговаря пред НАТО

Никой от висшите представители на НДСВ днес не се нае да коментира как НАТО ще приеме назначението на Бриго Аспарухов в политическия кабинет на премиера Сакскобургготски като координатор на спецслужбите.

Силовите министри Николай Свинаров и Георги Петканов, както и ресорният им вицепремиер Пламен Панайотов препращаха въпроса към премиера с мотива, че това е лично назначение на Симеон. От отговорите им стана ясно, че те гадаят за функциите, които депутатът от БСП ще има в политическия кабинет на Сакскобургготски.

"Коментарите за назначенията в политическия кабинет на министър - председателя са изключително правомощие на премиера", бе единственият отговор, получен от вицепремиера Пламен Панайотов на въпроса каква ще бъде реакцията на партньорите ни от Алианса.

С думите "Не аз съм правил избора" вътрешният министър Георги Петканов реагира на въпроса как човек, оказал се неподходящ за шеф на Националната разузнавателна служба, става началник на всички служби. След което обясни, че това е лично решение на премиера, заради което не може да коментира и дали е необходим подобен човек.

Запитан дали назначението е било консултирано с него, Петканов каза, че това бил "вътрешен въпрос". На същото питане Пламен Панайотов отговори с "благодаря ви".

От обясненията на министъра на отбраната Николай Свинаров пък стана ясно, че лицето за пред НАТО остава Пламен Панайотов като човек, контролиращ силовите ведомства и спецслужбите. Единствен той от политическото ръководство на НДСВ призна, че е бил информиран предварително за назначаването на Бриго Аспарухов. Външният министър Паси изрично отрече да е знаел, същото направиха председателят на парламента Огнян Герджиков и шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Владимир Дончев.

В отговор на въпрос консултирано ли е това назначение с партньорите от НАТО, във връзка с негативното им отношение към Аспарухов, Свинаров отговори: "Не мисля, че премиерът трябва да консултира политическия си кабинет с партньорите от НАТО. Нека да видим какъв е статутът, а статутът не се променя. Функциите по контрол на спецслужбите остават формално в Пламен Панайотов, той ще ги изпълнява. За него не съм чул да е работил за Държавна сигурност, също не съм и за мене, и за вътрешния министър Георги Петканов, които ръководим тези служби".

Според Свинаров, Аспарухов щял да координира дейността на спецслужбите и да предоставя на премиера "координираното си становище" за действията и разработките им. Той заяви, че става въпрос не за "шапка" върху службите, а за съветник и отрече депутатът от БСП да дублира работата на Панайотов. "Сигурен съм, че това са координационни функции, които във всеки случай излизат извън функциите на ресорните министри и вицепремиер", заяви Свинаров, но отказа да навлезе в прогнози каква реално може да бъде в такъв случай длъжностната характеристика на Аспарухов.

Според министъра назначаването на координатор в кабинета на Сакскобургготски било добър механизъм, той обаче се въздържа да коментира защо точно Аспарухов е бил избран за поста. "Премиерът може да каже защо го е избрал. ", измъкна се Свинаров.

Преди това той обясни, че най-важното било професионалист, който има доверието на премиера, да върши тази работа.

Свинаров допусна, че големият поток от информация вероятно изисква съветник в тази област, какъвто досега Симеон не е имал.

Шефът на МО допълни, че не очаква други депутати от левицата да влязат в политическия кабинет на Симеон.

Вътрешният министър Георги Петканов през цялото време натъртваше, че става въпрос за съветник в политическия кабинет на премиера, но не бил запознат дали той ще изпълнява и координиращи функции. "Не знам дали е назначен, назначен ли е? Става сума за съветник, не съм запознат за какво точно. Аз не знам дали е координатор", отговаряше той на въпросите на журналистите.

Пламен Панайотов пък заяви, че е изключено да се говори за дублиране на неговите функции с тези, които евентуално БСП депутатът ще изпълнява на новата си длъжност.

"То е все едно да попитате дали сътрудниците в политическите кабинети на останалите членове на МС не дублират функциите на членовете на кабинета. Така както не очаквате да се дублират функциите на премиера от който и да е от неговите помощници и сътрудници в кабинета, така няма основание да се счита и че ще бъдат дублирани функциите и на който и да е от членовете на кабинета", каза той.

Незапознат с длъжностната характеристика на Аспарухов се оказа и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Запитан дали се притеснява от назначението, бившият шеф на външната парламентарна комисия заяви, че при подобно назначение, свързано със спецслужбите, се прави оценка на ефективността, а не дали това назначение е притеснително или не.

"Има няколко поколения на държави в преход, имащи сложно професионално минало и Аспарухов не прави изключение", бе коментарът на Илчев за миналото на депутата в бившата Държавна сигурност и добави, че всеки случай трябва да се разглежда в конкретната обстановка.

Споделяне

Още от България