Не достигат 300 000 евро за изложбата на тракийско изкуство в Лувъра

Не достигат 300 000 евро за изложбата на тракийско изкуство в Лувъра

Триста хиляди евро не достигат за изложбата "Епопея на тракийските царе", която ще бъде открита в средата на април в Лувъра.

Посолството на Франция започва кампания за публични дарения, търсят се и още спонсори, съобщи посланикът на Франция Ксавие Пиер дьо Кабан в понеделник.

Цялостният бюджет на изложбата е 900 000 евро. Музеят "Лувър" участва с 360 000 евро, френското посолство - със 110 000 евро, от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро.

Плакати в метрото, на летището и на други обществени места ще популяризират дарителската кампания, в която могат да участват всички. За фирмите дарители има данъчни облекчения.

"Трябва да се премени, за да отиде в Париж!" е надписът на плаката със снимка на наколенник от сребро и злато, представящ тракийска богиня. Намерен е през 1965 г. във Враца. За реставрацията му са необходими 30 000 евро.

Даренията се изпращат на Комитета за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра, създадено за целта сдружение, е обяснено на плаката.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?