Не е предвидена официална среща между Обама и Путин в Анталия

Путин и Обама.

Не е предвидена официална среща между президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин в Анталия, в Турция, където този уикенд лидерите на групата Г-20 се събират на годишна среща на върха, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Съветничката по националната сигурност на американския президент Сюзан Райс обаче посочи, че на срещите на Г-20 лидерите често имат многостранни срещи.

"Ние очакваме, че те ще имат голяма възможност за преки разговори", добави Сюзан Райс.
Белият дом посочи, че Обама ще обсъди борбата срещу групировката Ислямска държава с лидерите на Германия, Великобритания, Италия и Франция извън официалната програма на срещата на върха на Г-20 в Анталия.

Белият дом съобщи, че в Анталия ще се обсъжда и ситуацията в Украйна.

Обама се надява, че срещите му с останалите лидери в Турция, както и при обиколката му в Азия идната седмица, ще допринесат за постигане на значителен напредък по сирийската криза и свързаната с нея борба срещу ИД, каза Сюзан Райс.

Обама заминава утре за Г-20 в Анталия, а после ще отиде и в Малайзия и Филипините. В Азия той ще изрази подкрепа за Транстихоокеанското партньорство - споразумение, което неотдавна САЩ сключиха със страни от Азиатско-тихоокеанския регион и Северна Америка. Обама се надява да издейства подкрепа и за сключването на глобално споразумение за борба с климатичните промени на конференцията за климата в Париж, която започва в края на месеца.

В Турция Обама ще се срещне с президента Реджеп Таийп Ердоган. В азиатския етап на обиколката Обама ще има срещи с лидерите на Канада, Малайзия, Япония, Лаос и Филипините, както и първа среща с новия австралийски премиер Малкълм Търнбул.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?