Не е ясно колко ще струва децентрализацията на спешната помощ в София

Институт “Пирогов”, Университетската многопрофилна болница “Царица Йоанна”, болница “Света Ана” и Пета градска болница трябва да предоставят паркоместа за линейките и помещения за екипите на спешната помощ в София, която предстои да бъде децентрализирана. Това бе решено на проведеното в четвъртък в Министерството на здравеопазването първо заседание на работната група по оптимизирането и повишаването на качеството на спешната медицинска помощ в столицата.

Четирите болници са в източната, западната, северната и южната зона, на която се разделя спешната помощ с цел по-бързия достъп до мястото, от което е подаден сигнал.

Във втория етап от реализацията на модела за оптимизация на структурите на спешната медицинска помощ се предвижда директорите на лечебните заведения да представят доклад до министъра на здравеопазването за финансовия ресурс и времевия период, които ще са им нужни за изграждането на спешен медицински портал на тяхната територия, обезпечен с необходимата апаратура и медицински персонал.

Проектът за преструктурирането съответства на европейския модел на спешната помощ, който децентрализира мобилните средства и координира медицинските екипи.

Първоначално се предвижда четирите лечебни заведения, центрове на новите зони, да използват по 5 екипа от Центъра на спешна медицинска помощ в София. Линейките ще транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение, което може да окаже медицинско обслужване по спешност. Целта е максимално да се съкрати времето на пътуване на линейките до мястото на получаване на сигнала и след това до хоспитализирането на пациента, ако това е необходимо. Координацията на четири филиала ще бъде на базата на работещия телефон 112 и на функциониращите в момента телефони 150 и 166.

Годишно Центърът за спешна медицинска помощ в София обслужва 120 000 пациенти, като до 40 000 от тях се хоспитализират, каза д-р Гелев, директор на Центъра. Според него с предвижданото преструктуриране ще се реши голяма част от проблемите на спешната помощ в столицата.

Споделяне

Още от България