Не са открити нарушения при декемврийските сметки за ток

Не са открити нарушения при декемврийските сметки за ток

Назначената преди седмица проверка на трите електроснабдителни дружества за нарушения при фактурирането на  сметките за ток не е открила нередности. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти във вторник.

Съвместната проверка на Министерството на енергетиката и КЕВР на сметките за ток, електромерите и трафопостовете на доставчиците на ток започна миналата сряда, когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова поиска от ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" да изработят критерии за разсрочване на сметките, а трите компании отвърнаха, че такива механизми се предлагат отдавна от тях. 

Сега Иван Иванов коментира, че не са установени нарушения при отчитане не електромерите. Ако екипите на снабдителите не са успели да засекат в рамките на 30-дневния срок електромерите в селища без достъп заради тежката зима, санкции няма да има, защото това са форсмажорни обстоятелства, обясни регулаторният шеф. Той уточни, че при постъпили жалби срещу сметки за ток ще има проверки на конкретните казуси.

Според него обаче в бъдеще може да се помисли и за промяна на схемата за енергийно подпомагане за отопление, защото е очевидно, че тази помощ се оказва недостатъчна при тежки климатични условия.

Нормално е в такива зима да не се сменят електромерите и да не се правят ремонти на мрежата. Причината е, че прекъсванията на тока могат да се определят от хората като аварийна ситуация. Нашият апел към трите енергийни компании на който те откликнаха, е да не правят ремонти на мрежите, каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?