Анкета на ББС:

Не се очаква наплив на българи и румънци във Великобритания

37% от българите обмислят да работят в друга страна от ЕС

Не се очаква наплив на българи и румънци във Великобритания

Предстоящата отмяна на ограниченията за работа за имигранти от Румъния и България няма да доведе до масов приток на граждани на двете страни във Великобритания или в други държави членки на ЕС, показва анкета на предаването на ББС Нюзнайт.

Резултатите от допитването показват, че мнозинството граждани на двете страни биха заминали, само ако имат твърдо предложение за работа. Значителен брой анкетирани заявили, че биха искали да работят във Великобритания, но броят на хората, които конкретно планират това, е много по-малък.

Румъния и България са сред най-бедните държави в Европа и когато се присъединиха към ЕС през 2007 г. им бяха наложени ограничения за работа заради опасения от масова имиграция, припомня ББС. Тези мерки ще бъдат отменени на 1 януари 2014 г., когато българите и румънците ще получат същите права за работа в съюзи като гражданите на другите държави членки на ЕС. Британците се опасяват от огромен наплив от румънски и български имигранти, търсещи работа, както това се случи през 2004 г., когато Великобритания разреши на хора от новоприсъединилите се държани членки, включително Полша, Унгария и Чехия, да работят свободно.

През февруари предаването на ББС Нюзнайт поръча на независими социологически агенции да проведат анкети в двете страни, чиито граждани да отговорят на въпроса дали смятат да заминат да работят във Великобритания.

Над 1/4 от българите отговорили утвърдително. В някои изследвания 50% от българите заявили, че биха искали да работят в чужбина, но в последното десетилетие само около 6% са напуснали страната.

Когато били помолени да посочат държава членка на ЕС, в която биха искали да имигрират, 4-6% от румънците и 9.3% от българите избрали Великобритания.

Процентите нараснали до 8.2% за румънците и 13.6% за българите, когато били попитани директно дали биха обмислили да емигрират във Великобритания.

На въпроса дали в последните пет години са обмисляли да заминат да живеят и работят в друга държава членка на ЕС, 33% от 1101 анкетирани румънци отговорили положително, а 67% - отрицателно. От 1014 анкетирани българи 37% отговорили положително, а 63% - отрицателно.

В миналото хората от Румъния и България, които са работели в друга държава членка на ЕС, обикновено са избирали страни, до които могат да стигнат с кола или където културата и езика са близки до техните, посочва ББС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа