Плевнелиев пред френския вестник "Нувел Обсерватьор":

Не трябва да се преувеличават проблемите с българските роми

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Проблемите с българските ромите не трябва да се преувеличават, казва президентът Росен Плевнелиев пред френския вестник "Нувел обсерватьор" след срещата си с френския президент Франсоа Оланд на 28 януари в Париж.

 

"Правителствата на Франция и България работят съвместно и този проблем не трябва да се преувеличава. Във Франция има около 2000 български роми, от които 80% пребивават напълно законно", казва Плевнелиев.

 

Според него става въпрос за 400 души, за които "ние се опитваме да работим по възможно най-хуманния начин". А единственият начин е да се уреди въпросът с интегрирането на ромите, добавя той.

 

На въпроса какво разбира под интегриране, Плевнелиев посочва, че трябва да се намерят икономически перспективи за това население на европейско ниво.

 

"Ние скоро ще се присъединим към Шенгенското пространство. Ако спазваме правилата, нито въпросът с ромите, нито някой друг въпрос няма да ни попречи в това отношение. България сигурно пази европейските граници, дори според нас по-сигурно в сравнение с други страни", похвали се той.

 

Плевнелиев изразява увереност, че България много скоро ще стане част от Шенген. Президентът подчертава, че независимо дали става дума за валутен, фискален какъвто и да е друг съюз, България ще положи усилия да работи за по-добро интегриране в Европа.

 

На въпроса за възможността за българо-френско сътрудничество в областта на ядрената енергетика, която вълнува сега България, Плевнелиев отговаря с категорично "да".

 

"България ще удължи живота на реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" и процедурите вече започнаха. Ще има държавни поръчки и ще се радваме, ако за тях се кандидатира френският гигант Арева", подчертава българският държавен глава, а после припомня укрепването на българо-френските отношения през последните 23 години и посочва, че за този период френските инвестиции в България са достигнали около 1 милиард евро.

 

Амбициите са в идните три години тази сума да се удвои.

 

По въпроса за френската интервенция в Мали Плевнелиев подчертава, че може само да поздрави Оланд за бързата реакция.

 

"Понякога в ЕС е трудно да се действа бързо. Ние подкрепяме Франция, тази приятелска страна. Понякога има решаващи моменти, в които не може да се чака", казва държавният глава на България. Той добавя, че ако операцията в Мали се беше забавила, ислямистите щяха да се сдобият със собствена страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?