Недостиг в приходната част е истинската причина за бюджетния дефицит

Недостиг в приходната част е истинската причина за бюджетния дефицит
Двама бивши финансови министри се усъмниха в публичните аргументи, с които Симеон Дянков представи решението на правителството да бъде актуализиран бюджетът за тази година, като в него се запише дефицит от около 500 млн. лв.

Лидерът на ДСБ Иван Костов и депутатът от БСП Пламен Орешарски, независимо един от друг, не се съгласиха с обяснението на Дянков, че исканият дефицит е "малко охлабване на коланите" в края на годината с оглед на "много доброто изпълнение на приходната част благодарение на предприетите мерки в митниците и НАП" и извършването на някои належащи плащания.

Като направи уговорката, че Синята коалиция ще подкрепи актуализацията на бюджета, съпредседателят ѝ Иван Костов обясни в четвъртък пред БНР, че искането е трябвало да бъде отправено още през лятото, след идването на правителството на ГЕРБ на власт, както сините настояваха за такава актуализация.

"Да, ето я, актуализацията идва сега, просто видяха, че независимо от прилагането на мерките за намаляване на разходите и опита да изведат бюджета на нулев дефицит, това просто не е възможно в условията на този гигантски срив на приходите", каза Костов.

Той отхвърли твърдението на Дянков, че дефицитът се иска с цел да се извършат някои разплащания, като допусна, че думите на министъра вероятно са неправилно интерпретирани.

"Правителството не може да извърши повече съкращения, че да излезе на нулев дефицит. На практика то не може в условията на силно намалени приходи да балансира бюджета и да постигне нулев дефицит", заяви Костов. Според него дефицитът не се формира, за да се извършват разходи.

"По мое мнение, се създаде едно заблуждение, че се прави този дефицит, за да бъдат, примерно, дадени допълнителни средства за една или друга публична дейност или ангажимент. Не, не е така. Просто няма да има никакви допълнителни. Министърът, така аз както го разбрах, каза, че където има останали резерви, неусвоени суми и прочие, всичко това ще бъде използвано да бъде намален дефицитът в бюджета", каза Костов.

Той изрази съмнение, че исканият дефицит ще помогне да бъдат изплатени добавки към пенсиите.

Като припомни, че в закона за бюджета за 2009 г. е записан 3% излишък, а годината приключва реално с макар и малък дефицит, Костов заяви, че "това е наистина много тежка ситуация.

Евентуалното одобрение на добавки към пенсиите той отдаде на медийни интерпретации. В прав текст обаче министър Дянков в сряда заяви, че въпросът за добавките ще бъде обсъждан на следващото правителствено заседание.

"Не съм чул нито министърът на социалната политика, нито ръководството на националната осигурителна система да правят такива изявления. Аз мисля, че това са преди всичко интерпретации на медиите. Сега, може би на медии, които подкрепят ГЕРБ, но аз ще им кажа просто, че не са разбрали добре посланието на управляващите", заключи Костов.

От своя страна Пламен Орешарски, който отнася остри критики от Дянков, че като финансов министър е скривал истината за размера на кризата в България, определи исканата актуализация на бюджета като очаквана. Според него в предложената цифра няма нищо "драматично".

"Това беше една почти очаквана мярка на фона на очертаващото се също трудно положение с приходите през последните месеци. Така че 500 милиона лева или около 0.8 от БВП не е кой знае какъв дефицит, който да застраши сравнително устойчивата фискална позиция", каза пред БНР той.

"Само преди седмица коментирахме, че БВП няма да слезе чак толкова, колкото прогнозира правителството, и само една седмица по-късно правителствената прогноза потвърждава, че спадът тази година ще бъде не 6.3, а 4.9. Така ще бъде и следващата година, затова ще ви върна към предложенията ни между двете четения и извода, че приходите са подценени само на база на подценения БВП. Всъщност половината от това подценяване беше признато вчера на пресконференция (на Симеон Дянков, когато той обяви по-добрите прогнози за спада на икономиката за тази година – бел.ред.)".

Орешарски прогнозира, че искането за актуализация ще мине през парламента, но ще има спорове около аргументацията на министър Дянков за "многото приказки какви големи приходи ни чакат през втората половина на годината, защото първата, виждате ли, някой ги разсейвал".

"Сега можем да отчетем, че през първата половина на годината сумарно са събрани повече приходи, отколкото се очакват през втората. И властите дължат обяснение мерките, които взимаха последните месеци, защо не дават резултати", заяви Орешарски.

Действително досега Министерството на финансите не е представило публичен анализ на приходите на базата на спада на икономика, съответно на вноса, на международните цени на суровините и на предприетите мерки за подобряване на събираемостта от органите на НАП и агенция "Митници".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?