Недоволство заради спирането на топлата вода в част от София за два месеца

Студенти искат отлагане на проблемен ремонт и са готови да протестират

Сн. БГНЕС

За два месеца ще бъде спряна топлата вода на няколко квартала в София. Причината е ремонт на част от магистрален топлопровод. Според ръководството на дружеството няма друг начин за обновяването му освен хиляди абонати да останат без топла вода почти цяло лято, а това бил и възможно най-краткият срок, за да се свърши работата.

Столичното парно уведоми на 29 май, че след около две седмици спира за два месеца топлата вода към кварталите "Студентски град", "Витоша", "Малинова долина" и "Дървеница". Топлоподаването ще бъде прекъснато от 15 юни до 15 август. То засяга всички общежития в "Студентски град", сградите на няколко университета. Без топла вода ще остане и онкологичната болница в "Дървеница". Засегнати са още хотел, детският музей "Музейко", няколко дипломатически резиденции, сред които тези на Белгия, Испания и Аржентина, както и други обществени сгради и всички абонати в жилищни здания.

В съобщението за дългия ремонт, който ще предизвика големи неудобства за живеещите в тези квартали, не се посочва каква конкретно е причината за спиране на водата и какво точно ще се ремонтира.

Студенти са готови на протест

Обявлението предизвика недоволство сред живеещи в района. От Националното представителство на студентските съвети дори изпратиха официално писмо до институциите, за да изразят несъгласието си със спирането на топлата вода за толкова дълъг период.

"Запознати сме, че профилактики биват извършвани ежегодно, но срокът, в който живущите нямат достъп до топлоенергия, никога не е бил по-дълъг от 14 календарни дни. Безпрецедентната ситуация ще постави хиляди учащи (между които и семейства с деца) не просто в неприемливи условия за живот, но и би представлявала риск за тяхното здраве в условията на епидемична обстановка", пише в писмото, адресирано до столичния кмет Йорданка Фандъкова, до ръководството на "Топлофикация", до омбудсмана Диана Ковачева, както и до районната администрация.

В писмото се посочва, че въпреки че опасността от разпространението на коронавируса на този етап отслабва, все още трябва да се спазват мерки като често миене на ръцете и поддържане на добра лична хигиена. Нещо, което ще става трудно с липсата на топла вода, още повече, че специалистите препоръчват ръцете да се измиват именно със сапун и топла вода.

Освен това спирането на топлата вода съвпада с началото на изпитната сесия за хиляди студенти. "В този период те прекарват по-голямата част от времето си в своите общежития, тъй като следва да се подготвят за успешно явяване на своите семестриални изпити. Докато домакинствата в кв. "Витоша", кв. "Малинова долина" и кв. "Дървеница" биха могли да разчитат на други източници на топлоенергия (напр. електрически бойлери), то живущите в общежитията в кв."Студентски град" ще бъдат изцяло лишени от нея за целия двумесечен период, тъй като не разполагат с такива", пише в писмото. В общежитията обикновено живеят по трума души в стая. Алтернатива на топлата вода от "Топлофикация" няма, а масово стаите нямат и кухненски бокс.

В писмото се посочва, че студентите вече са започнали подписка срещу решението за прекъсване на доставката на топлинна енергия в кв. "Студентски град", но също така изказват и своята готовност да излязат на протест в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени.

От представителството на студентските съвети настояват ремонтът и спирането на топлата вода на този етап да бъдат отменени.

Няма алтернатива

От "Топлофикация-София" обаче обясниха, че ремонтът е наложителен и няма как да бъде извършен, без да се спре топлата вода на толкова много абонати. Освен това обявеният срок от 2 месеца бил възможно най-краткият.

Пред комисията по инженерна инфраструктура към общинския съвет директорът на дружеството Александър Александров обясни, че ще се ремонтира магистрален водопровод, който в последните 3 години аварирал 40 пъти. Трябвало да се подменят две шахти, правени преди 50 години. Заради спецификата на мрежата в топлорайон "Изток" нямало как това да стане по друг начин освен със спирането на услугата за тези квартали.

"В топлорайон "Изток" мрежата е на лъчев принцип, а не кръгова система. Кръговата система позволява спиране на много по-ограничено място. Става въпрос за ремонт на магистрален водопровод. Макар и подмяна само на две шахти на над 50 години тя няма как да стане без да се прекъсне магистралният водопровод. Това води до спирането на топлата вода до толкова много хора. Няма решение, което да елиминира този дефект", коментира Александров. Добави, че двата месеца за ремонта са възможно най-краткият срок за извършване на дейността, въпреки че щяло да се работи непрекъснато и до 20 часа всеки ден. 

Споделяне

Още по темата

Още от България