Неизвестните "Синове на исляма" зоват за смърт на Саддам

Неизвестна групировка, наричаща се "Синовете на исляма", призовава да бъде убит или наказан Саддам Хюсеин в листовки, разлепени по стените на шиитска джамия в Багдад, предаде АФП.

"Ние сме синовете на Ирак, заклеваме се в кръвта на убитите, сълзите на майките, плача на децата и скръбта на вдовиците, че ще отмъстим, Саддам, и ще те намерим преди да те намерят твоите американски господари", пише в листовката.

"Саддам Хюсеин е дяволът и трябва да бъде убит или съден от иракския народ. Ние те проклинаме", обявяват "Синовете на исляма".

В събота телата на синовете на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин Удай и Кусай Хюсеин бяха погребани в родното им село край град Тикрит. 14 годишният внук на Саддам Хюсеин Мустафа също бе погребан редом с баща си Кусай. И тримата загинаха при нападение на американски войници преди 12 дни в къща в град Мосул. Около 150 души, включително близки и племенни вождове от околността, присъстваха на погребението, което бе съпроводено от строги мерки за сигурност и американска охрана, предаде Би Би Си.

Журналисти и оператори не бяха допуснати на церемонията. Телата на убитите бяха докарани в Тикрит със самолет от Багдад, където ги охраняваха войски на коалицията. Кореспондент на Би Би Си съобщи за опасения, че гробовете на тримата ще се превърнат в център за привържениците на Саддам Хюсеин. Съществуват и други опасения, че враговете на бившия иракски лидер ще се опитат да осквернят гробовете.

В същото време Съединените щати одобриха изплащането на награда от 30 милиона долара на човека, който съобщи на американците къде се намират двамата синове на Саддам Хюсеин. Благодарение на тази информация Удай и Кусай Хюсеин бяха открити и убити миналата седмица в къща в северния иракски град Мосул. Това е най-голямата парична сума, изплащана някога от американското правителство. Вашингтон отказва да назове името на човека, който ще я получи.

Междувременно стана известно, че двете дъщери на сваления иракски лидер, придружени от деветте им деца, са пристигнали в Йордания, където са получили убежище. Арабска телевизионна станция съобщи, че йорданският крал Хюсеин ги е пуснал в страната от хуманитарни съображения. Американските войски в Ирак потвърдиха съобщението. Двете жени са вдовици на високопоставени иракски служители, които избягаха в Йордания през 1995 година, но бяха убити като предатели когато се завърнаха в Багдад.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?