"Нека с матури се влиза в университет, но нивото им да се повиши"

"Нека с матури се влиза в университет, но нивото им да се повиши"

Критериите за вземане на матура след 12 клас трябва да се повишат, за да бъдат те истински вход за висшите училища. Това мнение изрази пред “Дарик“ в събота  новият ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

"Държавните зрелостни изпити трябва окончателно да станат истински вход за висшите училища, което е възможно, ако там се повишат критериите. Матурите технически отговарят на входни изпити за университет, но летвата трябва да е по-висока, нивото трябва да се повиши", категоричен бе новият ректор на СУ.

На въпрос какво трябва да се промени в изпитването и оценяването проф. Герджиков посочи: “Очевидно е, че трябва да вдигнем летвата, но първо трябва да вдигнем летвата още на входа, а това може да стане само ако финансирането не е само според броя на студентите и второ, след първи курс държавата не трябва да ощетява университетите, които са вдигнали летвата и са намалили броя на студентите, завършващи втори, трети и четвърти курс".

Той обясни, че добрата ориентация на родителите и техните деца е причината да има повече кандидати за педагози, отколкото за юристи. Те са усетили, че скоро ще има глад за учители, каза проф. Герджиков и изрази надежда тази професия да става все по-престижна.

По думите му целта на най-старото висше училище у нас е да създаде още бакалавърски и магистърски програми на чужди езици, за да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти. Около 1000 са чужденците, които учат в момента в Софийския университет, но това прави около 5 на сто от всички учещи там, посочи още Анастас Герджиков.

Герджиков потвърди, че е възможно университетът, на който застана начело, да отпусне стипендии  за млади хора от други държави, които имат нужда от това с условието, че България реши визовия проблем. Специално за младежите, идващи от Африка, новият ректор уточни, че те нямат нужда от наши стипендии, а по-скоро от атрактивни специалности.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?