Нелегални зъботехнически лаборатории действат в мазета и гаражи

От Българския зъболекарски съюз (БЗС) съобщиха във вторник, че в нелегални зъботехнически лаборатории по кухни, мазета и гаражи се извършват дентални услуги. Председателят на съюза д-р Николай Шарков обясни, че подобни практики са незаконни и наказуеми, тъй като етичният кодекс на зъболекарите забранява зъботехник да извършва стоматологична дейност.

Председателят на Съюза на зъботехниците Димитър Цветков уточни, че зъботехническите лаборатории са лечебни заведения за извънболнична помощ и се регистрират в Районните центрове по здравеопазване. Той заяви, че порочната практика при надомни условия да се изпиляват зъби, да се вземат зъбни отпечатъци, да се изработват коронки, е започнала след 2000 г. с ликвидирането на държавните зъботехнически лаборатории.

По сигнал на БЗС в Пловдив са установени пет нелегитимни зъботехнически лаборатории. Със съдействието на Регионалния център по здравеопазване, който е контролиращ и санкциониращ орган, лабораториите са закрити, а на собствениците им са наложени глоби от по 5000 лева.

От съсловната организация призовават гражданите да сигнализират за нелегалните лаборатории, но често хората търсят съзнателно надомните зъботехници заради по-ниските цени на услугите.

Споделяне

Още от България