Нели Куцкова: Публичното говорене нарушава презумпцията за невиновност на Цветанов

Нели Куцкова

Презумпцията за невиновност по отношение на Цветан Цветанов беше нарушена от цялото публично говорене и то - не е от съдебната система, коментира говорителят на Съюза на съдиите в България съдия Нели Куцкова, цитиран от агенция "Фокус".

"В моята работа много често виждам такова предварително шумене около дадени дела. Колкото по-шумно е било досъдебното производство или процесът, впоследствие хората обосновават по-големи вреди и държавата, тоест данъкоплатците, плащат повече (по загубените от държавата дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди). Дори от тази гледна точка съм против предварителното шумене по дадени дела. Разбира се, обществото трябва да бъде уведомено, но при спазване презумпцията за невиновност”, обясни Куцкова.

По време на многократните нападки на Цветан Цветанов в качеството му на вицепремиер и вътрешен министър срещу българския съд и правораздаването съдия Куцкова заемаше принципната позиция на защита на независимостта на съдебната система и се противопоставяше на квалификациите на Цветанов по неин адрес.

Нели Куцкова препоръча на прокуратурата да обяснява повече защо постановява един или друг свой акт.

Държавното обвинение бе поставено под силна обществена критика за решението си да не повдигне обвинение за скандалния разговор в Банкя, в който участваха Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

"Каквото и да направи прокуратурата, все ще се намери кой да я критикува. Не може да се очаква прокуратурата да изпълнява обществените очаквания, без да спазва закона и процедурите. Много е необходимо да има диалог с обществото, както и малко повече обучение на хората не за друго, а за да знаят правата си и да не вярват на тези, които ги залъгват, създавайки нереалистични свръхочаквания било то в личните проблеми и дела, които водят, било то за развитието на обществото като цяло", каза Куцкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?