Цветанов ще бъде обвинен и за блокиране на дело срещу антимафиот от Велико Търново

Той не разрешил СРС-та срещу приятеля си Орлин Тодоров, който е опъвал чадър над местния "ънъдрграунд"

Цветан Цветанов. Сн: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по ново разследване - за незаконно блокиране на разследване срещу антимафиота от Велико Търново Орлин Тодоров. Докато е бил ръководител на МВР ,той не е позволил да се изпълнят шест разрешения на Окръжния съд в града за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Тодоров. Това съобщиха от прокуратурата в понеделник.

При разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров за подкуп са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов по чл. 288 от НК - длъжностно престъпление срещу правосъдието с цел осуетяване на наказателно преследване.

Цветан Цветанов вече е обвиняем по делото за нерегламентирано подслушване в МВР.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че новите данни са излезли по време разследването срещу Станимир Флоров, който е дясна ръка и дългогодишен приятел на Цветанов, но също така и на Орлин Тодоров. Прокурор Сарафов разказа, че тази дружба е създала чадър над антимафиота от Велико Търново, който е бил закрилян дори с цената на уволнения на служители от МВР.

Цветанов е отказал да разпише формалните разрешения за прилагане на подлсушването, което се изпълняват технически от Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР. Според закона възлагането на СРС става с разрешение на съдия и формален подпис на вътрешния министър, но той няма право да отказва. "Единствено съдът може да преценява дали да разреши или не прилагането на специални разузнавателни средства. Вътрешният министър няма такива правомощия", коментира Сарафов.

Подслушването на Орлин Тодоров е трябвало да се проведе от 26 август до 18 септември 2009 година. Въпреки задължението си да подпише, Цветанов е пренебрегнал разрешенията, издадени от съдия, и шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново.

"Той собственоръчно е поставил резолюции "НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им", посочват от прокуратурата.

В момента Орлин Тодоров е подсъдим на първа инстанция за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение. Според обвинителния акт той е информирал системно близкия си приятел – бизнесмена Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за "бебето във фризера".

Репресирани свидетели

Разкриването на случая с блокираните от Цветан Цветанов СРС-ата е станало, след като прокуратурата намерила свидетели - бивши и настоящи служители на МВР, които разказали за "престъпната схема в региона" на Велико Търново. Служители от отдел "Вътрешна сигурност" в МВР са проверявали на място множество сигнали за опънат от Тодоров чадър над бизнесмени от местния "ъндърграунд" и са подавали сигнали за разкритията си, обясни Сарафов.

Резултатът от това е бил, че част от тях били уволнени от системата на МВР веднага, след като са сигнализирали. Има случай на уволнен служител от "Вътрешна сигурност" след подаване на такъв сигнал, който успял да си намерил работа в община Варна. Цветанов обаче, докато е бил вътрешен министър, се обадил на тогавашния кмет Кирил Йорданов и отново последвало уволнение, разказа Сарафов част от свидетелските показания.

"Спрямо някои лица е упражнена тежка репресия", каза заместник-главният прокурор и гарантира, че ако се установят нарушения от прокурори, ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Той изключи възможността като обвиняем по това дело да бъде привлечен и Флоров.

Цветанов не си спомня за този случай

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов веднага изяви готовност да се откаже от депутатския си имунитет. Той разбрал от медиите за второто искане на главния прокурор и не си спомнял случая с Орлин Тодоров.

"Когато се докладват исканията за прилагане на СРС-та, директорът на СДОТО, заедно с главния секретар, започваме да решаваме какво да правим и как да се прилагат тези СРС-та. Има случаи, когато повторно прилагане на СРС преминава над законно установения срок от 180 дни и тогава, независимо че има всички разрешения, ние пишем, че не е възможно. По тази логика, трябва всички министри или окръжни съдии, които са писали не за искания, да им се търси наказателна отговорност", каза бившият вътрешен министър.

Арестуван по времето на ГЕРБ

Орлин Тодоров беше задържан през март 2011 година, докато Цветанов все още беше вътрешен министър. В продължение на една година бе в следствения арест, след което беше пуснат под домашен арест и накрая освободен под гаранция.

По време на делото се разбра, че Тодоров е наричал бизнесмена Христо "шефе", по подобие на начина, по който бившия градски прокурор на София Николай Кокинов се държеше с Бойко Борисов при разговора в Банкя. Орлин Тодоров е уредил и журналист от национална медия да получи информация по случая с починалото новородено в Горна Оряховица. Самият той представил историята като "пикантна", след което бил публикуван материал със заглавие "Бебе във фризер".

Тодоров дори е раздавал извадки от разговори, записани със СРС. Според държавното обвинение по случая с мъртвото бебе Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров. Според обвинителния акт с това свое действие Тодоров е компрометирал друго разследване, по което било допуснато подслушването на телефоните на д-р Кожухаров и на кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев.

Самият Цветанов стана главен герой по скандала с "бебето във фризера". В края на 2009 година той чете от парламентарната трибуна СРС-ата по делото и директно обвини лекарите от болницата в хладнокръвно убийство. В момента прокуратурата проверява с чие разрешение Цветанов е направил секретната информация публично достояние, защото писмен документ все още не е намерен. През 2010 г. прокуратурата го оневини, но новият главен прокурор реши да преразгледа казуса.

Орлин Тодоров се смяташе за един от доверениците на Цветанов. Независимо от изненадващия му арест на работното място и последвалите дела срещу него, той не бе уволнен дисциплинарно от МВР, а се пенсионира с полагащите му се заплати накуп.

В заключение прокуратурата съобщава, че ако Народното събрание свали имунитета на Цветанов заради тези нови разкрития, то до края на юли 2013 г. ще бъде образувано ново дело срещу него и привлечен като обвиняем за престъпление по чл.288 НК.

В момента той е със снет имунитет по повдигнатото му обвинение за неупражнен контрол при подслушването в МВР.

Прокуратурата обаче още не е съобщила открити ли са незаконни СРС-ата и разчита на свидетелските показания на замесените в скандала бивши шефове на СДОТО. При всички положения обвинението, че Цветанов лично е възпрепятствал разследване срещу антимафиота от Велико Търново, звучат много по-тежко. През миналата седмица прокуратурата разпореди и извършването на пълна данъчна ревизия на депутата от ГЕРБ заради скандала с шестте апартамента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?