Прокуратурата разпореди пълна данъчна ревизия на Цветан Цветанов

Цветан Цветанов. Сн: БГНЕС

Прокуратурата е възложила пълна данъчна ревизия на имуществото на заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров.

В началото на септември 2011 година държавното обвинение официално приключи проверката на имотното състояние на Цветанов и роднините му. Тогавашният вътрешен министър стана известен с притежаваните от него шест апартамента. В рамките на това производство беше проверено и имотното състояние на неговия тъст и тъща Васил и Стефанка Георгиева, заради твърденията на Цветанов, че придобиването на част от имотите му е станало с тяхната финансова помощ.

Преди седмица обаче заместник-градският прокурор на София Роман Василев изпрати писмо до НАП с искане за нова проверка на Цветанов и роднините му. В отговор на въпрос какви са новите данни, които наложиха имотното състояние на Цветан Цветанов да бъде отново проверено, главният прокурор посочи, че са такива, каквито не може да бъдат разкрити към този момент публично, тъй като са от особено значение за разследването.

Прокуратурата все още не е обяснила на какво се дължи този нов интерес. Несполучливо лансираният за шеф на ДАНС Делян Пеевски обаче на няколко пъти заплаши бившия вътрешен министър, че цялата истина около апартаментите му ще излезе наяве.

"В конкретния случай на данъчните органи не е възложена проверка, не е възложено изготвянето на доклад. Възложена е - пълна данъчна ревизия, с всички процесуални последици по съответния кодекс. Има разлика, защото при извършването на предната проверка, е била възложена проверка и тя е завършила с доклад тип справка. В конкретния случай на ръководителя на НАП е разпоредено от наблюдаващия прокурор да нареди пълна данъчна ревизия. Тя ще покаже оттук нататък как ще действа прокуратурата", обясни още Сотир Цацаров.

През 2011 година НАП   обяви  , че няма недекларирани доходи и разминаване на приходи и разходи при Цветанов.

Разминаване обаче беше намерено при тъста и тъща му, които му дали 30 000 лева за ремонт на къщата му в село Шума.

През 2013 година Красимир Стефанов, който оглавяваше НАП по време на тази проверка, стана депутат от ГЕРБ. Проверката на данъчните на времето бе направена по сигнал на РЗС.

В четвъртък Цацаров обяви, че решението да се възобнови и досъдебното производство срещу Цветанов за изнасяне на СРС-та по случая с "бебето от фризера" е на наблюдаващия прокурор от Велико Търново. Причината е, че прокуратурата така и не открила писмено разрешение за изнасяне на данните от подслушаните разговори между лекарите от Горна Оряховица.

В отговор на въпрос дали ще поиска отново имунитета на Цветан Цветанов във връзка с "бебето от фризера в Горна Оряховица", Цацаров отговори, че "когато прокуратурата има да съобщи нещо по този въпрос, тя ще го направи с конкретни факти".

Споделяне

Още по темата

Още от България