Прокуратурата е готова да изправи Цветанов на съд до 15-20 дни

Цацаров ще иска имунитета на втори депутат от ДПС

Сн. БГНЕС

Прокуратурата има готовност да внесе до 15-20 дни в съда обвинителен акт срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, обяви в четвъртък главния прокурор Сотир Цацаров. Делото ще бъде заведено заради отказа на Цветанов да си изпълни задълженията и да даде ход на шест разрешения за подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Преди да бъде даден на съд той трябва да се откаже от депутатския си имунитет и по това разследване, което бившият МВР шеф декларира, че е готов да направи.

Междувременно Цацаров обяви, че ще иска имунитета и на депутата от ДПС Щерьо Щерев заради наличие на доказателства, че народният представител е намесен в пране на пари. Това е втори депутат от движението, на който прокуратурата иска имунитета. Първият е Петър Ангелов, който е обвинен за данъчни престъпления, ощетили бюджета с над 4 милиона лева.

Данните за делото на Цветанов излязоха в рамките на разследването за подкуп, което се води срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Заместник-председателят на ГЕРБ ще бъде съден за длъжностно престъпление срещу правосъдието с цел осуетяване на наказателно преследване. Самият Флоров беше дясна ръка на Цветанов в МВР и е негов дългогодишен приятел. В същото време бившият шеф на ГДБОП е добър приятел и на антимафиота от Велико Търново. От прокуратурата обясниха, че ГДБОП е създала чадър над Орлин Тодоров, който е бил закрилян дори с цената на уволнения на служители от МВР.

Прокуратурата твърди, че заради всички тези приятелски контакти Цветанов е отказал да разпише формалните разрешения за прилагане на подслушването, които се изпълняват технически от Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР. Според закона възлагането на СРС става с разрешение на съдия и формален подпис на вътрешния министър, но той няма право да отказва.

Подслушването на Орлин Тодоров е трябвало да се проведе от 26 август до 18 септември 2009 година. Въпреки задължението си да подпише, Цветанов е пренебрегнал разрешенията, издадени от съдия, и шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново. Той собственоръчно е поставил резолюции "НЕ!!!" на съдебните разрешения и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриването на предполагаемите престъпления, извършени от Орлин Тодоров, твърдят от прокуратурата.

В момента Орлин Тодоров е подсъдим на първа инстанция за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение. Според обвинителния акт той е информирал системно близкия си приятел – бизнесмена Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за "бебето във фризера".

Цветан Цветанов вече е обвиняем по делото за нерегламентирано подслушване в МВР. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни в четвъртък, че по делото за незаконното подслушване в МВР все още се очакват експертизите. "Експертизата е доста сложна, доста експертни сериозни знания са необходими,з а да се изготви заключение по нея. Това е специфична техника и тя не би могла да се възложи на всеки", обясни той.

 

По разпореждане на прокуратурата Цветанов е обект и на пълна данъчна ревизия заради скандала с произхода на средствата, които са му позволили да си купи шест апартамента.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни още, че през следващата седмица ще иска имунитета на депутата от ДПС Щерьо Щерев заради водено срещу него дело за пране на пари. "Обвиненията са за пране на пари, финансови престъпления, които най-общо са свързани с незаконни трансфери на големи количества незаконни средства в чужбина", каза Цацаров, но отказа да даде повече подробности.

Самият Щерев поясни, че става въпрос за проверка, която е водена срещу него през 2008 година. Той призна, че е имало образувано досъдебно производство за пране на пари и подправяне на документи.

"До ден днешен не съм викан на разпит, делото е висящо", уточни Щерев в кулоарите на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?