След като бе "разходен" от спецпрокуратурата до Съдебната палата

Цветанов обвинен за неупражнен контрол над подслушването в МВР

Цветан Цветанов с адвоката си Менко Менков. Сн. БГНЕС

Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов вече е обвиняем за неупражнен контрол над използването на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Той не бе арестуван, каквито слухове имаше, а получи най-леката мярка за неотклонение подписка.

Въпреки това показност не липсваше, тъй като бившият МВР шеф бе призован да се яви в сряда в 10 ч. в спецпрокуратурата, но малко след като пристигна там заедно с адвоката си Менко Менков, бе пренасочен към Софийската градска прокуратура (СГП) в Съдебната палата, където да бъде разпитван пред съдия. Обяснения за смяната на мястото нямаше.

Разпитът не се състоя, тъй като, според неофициална информация Цветанов е отказал да дава каквито и да е обяснения. Адвокатът му Менко Менков посочи друга причина – че останалите четирима обвиняеми по делото (тримата бивши шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и един бивш шеф на отдел в службата Радко Димитров) не са призовани заедно със своите адвокати за същия разпит.

Поради това съдията прекъснал следственото действие и бившият вътрешен министър отново бил върнат в коридора на Софийската градска прокуратура, обясни адвокатът.

На въпрос дали се чувства специален, заради разкарването му от сграда в сграда и от зала в зала, Цветанов потвърди: "Явно съм специален".

Около половин час по-късно той излезе заедно със защитника си и двамата обявиха, че в нарушение на правата им им е бил отказан достъп до събраните доказателства по случая. Според неофициална информация от прокуратурата обаче, Цветанов е бил призован за привличане като обвиняем, а предявяването на материалите по делото може да стане на по-късен етап.

По-късно в сряда от държавното обвинение потвърдиха това и официално, чрез съобщение на ведомствения интернет сайт.

"Днес, 12 юни 2013 г. г-н Цветан Генчев Цветанов бе привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл.285 във връзка с чл.387 НК, а именно: за това че в периода 2010 г.-2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата на чл.21 т.11 от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване, с което съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпление по чл.387 ал.2 във вр. с ал.1 НК", уточниха от прокуратурата.

Въпреки това адв. Менков заяви, че според него няма никакви данни за нерегламентирано подслушване и по тази причина бившият министър няма как да е извършил престъпление.

Престъплението на Цветанов, за което обвинението откри данни, е "допустителство по служба". То е по чл. 285 от Наказателния кодекс във връзка с член 387 - бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление. Най-тежкото наказание, кото ексминистърът може да получи по този текст е 8 години затвор.

Менков е известен адвокат, бил е защитник на знакови подсъдими като дупнишките бизнесмени Братя Галеви и Марио Николов, основно действащо лице по мегапроцеса "САПАРД". Менков участва и в нашумялото дело "Октопод", където защитава основния свидетел срещу Алексей Петров - Георги Цветанов.

По повод многобройните си коментари в качеството си на министър, че някои адвокати "се хранят от мръсните пари на престъпниците", сега Цветанов разясни, че не знаел по какви дела се е явявал преди Менков, но го избрал за свой защитник, тъй като е много добър юрист.

На въпрос на Mediapool дали вече си е променил мнението и смята оправдателните присъди по делото "САПАРД" за правилни, Цветанов каза единствено "благодаря" и помоли журналистите да проявят повече уважение към адвоката му.

На излизане от спецпрокуратата и преди да поеме за СГП, бившият вътрешен министър нарече тенденциозна проверката, която НАП започва на имотите му и коментира, че научил за нея от медиите.

След като му бе повдигнато обвинението Цветанов се отправи заедно с адвоката си към парламента, където също даде изявления пред медиите.

"В България аз поне не знам да има политик или български гражданин, който да е дал пълен достъп до всичко, което е извършено в предишната проверка за периода, в който беше реализирана... Тази проверка беше оповестена публично, беше качена на интернет страницата на НАП и на Народното събрание. Имаше и парламентарни питания в тази връзка. Всичко, което е трябвало, е направено", заяви Цветанов по повод неофициалната информация за повторната му данъчна ревизия.

"Никога не съм смятал, че ще се стигне до такъв период, в който да ми се повдига обвинение, защото в четиригодишния си манат като министър на вътрешните работи съм се ръководил и съм работил само за интересите на държавата. Всичко, което съм правил, е да спазвам законите и да имаме признание в Европа, да възстановим доверието с евроатлантическото партньорство, защото борбата с тежката трансгранична организирана престъпност няма да бъде национален приоритет само на една държава. Горд съм от всичко това, което успях да направя с професионалистите от МВР", придържаше се към познатата си позиция Цветанов.

Той се отказа от депутатския си имунитет миналата седмица, когато прокуратурата възобнови делото за нерегламентирано подслушване в МВР. Тогава Цветанов за пореден път повтори, че е невинен, че не е разпореждал никакви незаконни действия и доказателства за това не могат да бъдат намерени.

На 30 април прокуратурата съобщи, че е събрала достатъчно доказателства срещу Цветанов за извършено престъпление, заради неупражнен контрол върху прилагането и използването на специални разузнавателни средства (СРС) от страна на подчинената му служба СДОТО. При разследването стана ясно, че двама служители на СДОТО са признали за незаконните подслушвания.

Мирослав Найденов, защитен свидетел на обвинението по делото за подслушване срещу Цветанов, преди дни изрази увереност, че бившият МВР ще бъде обвинен и в по-тежко престъпление - разпореждане на незаконни действия. Засега това не се е случило. Найденов публично обвини Цветанов, че е подслушвал поголовно целия кабинет, президента, опозицията, с цел да ги държи в подчинение и да ги шантажира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?