Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата провали началото на първото дело срещу Цветанов

Съдия Димитрина Ангелова си направи отвод заради твърдения, че имала връзка с адвокат на подсъдимия

138 коментара
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата успя да провали в четвъртък началото на първото дело срещу бившия вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, по което той е обвинен за възпрепятстване на разследване срещу ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Това стана, след като наблюдаващите обвинители Калоян Ангелов и Стефан Рачев поискаха и получиха отвод на председателя на състава и докладчик по делото в Софийския градски съд (СГС). Единственият аргумент на двамата прокурори бяха три медийни публикации, базирани на непроверими клюки от юридическите среди, че съдия Димитрина Ангелова и адвоката на Цветанов Менко Менков "имали сърдечни отношения".

Въпросните статии се появиха през последните две седмици първо във в. "Преса", а след това в таблоидите "Уикенд" и "България днес", цитирани от сайта "Блиц". Твърденията за връзката между съдия Ангелова и адвокат Менков не бяха подкрепени с някакви конкретни данни или снимки, а се базираха изцяло на информация от източници на печатните издания.

Искане за отвод, предизвестено от "хора от прокуратурата"

Единствено в. "Преса" е по-конкретен, цитирайки "хора от прокуратурата". Изданието на Тошо Тошев цитира още и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който смята, че "в съдебните състави нямат място съдии и съдебни заседатели, които поради някакви обстоятелства може да се считат за предубедени или заинтересовани от изхода на делото". В статията фигурира и коментар на близката семейна приятелка на Цветанов и председател на СГС Владимира Янева, която прогнозира, че тези твърдения могат да станат причина прокуратурата да поиска отвод на съдия Ангелова.

Именно това стана в началото на заседанието по делото в четвъртък, като прокурор Калоян Ангелов уточни, че няма намерение "да коментира истинността на публикациите", но самото наличие на подобни съмнения в публичното пространство трябвало да бъде отстранено своевременно.

"Когато става дума за дела с публичен интерес, не трябва да има и най-малка капка съмнения в безпристрастността на съда", добави обвинителят. Становището му бе подкрепено и от колегата му Стефан Рачев.

Според адвокат Менков обвинението се държи обидно за цялата система

Адвокат Менко Менков пък определи искането на Софийската градска прокуратура (СГП), като обидно за самото държавно обвинение и посочи, че вече е завел искове срещу трите печатни издания. Той предположи, че макар и да произхожда от Ангелов, настояването за отвод на съда всъщност идва "отгоре", като се аргументира с факта, че заместник-главният прокурор е цитиран в първата публикация по темата.

Според Менков искането на СГП означава, че тя е убедена, че делото ще завърши с оправдателна присъда на три инстанции, което е обидно не само за СГС, но и за Софийския апелативен съд и за Върховния касационен съд, които са следващите две стъпала в инстанционния контрол. По време на изказването си юристът на няколко пъти определи цитираните медии, като "булевардни печатни издания", добавяйки, че "тези публикации са инспирирани от други представители на прокуратурата".

Другият защитник на Цветанов – бившият депутат от германския Бундестаг Ханс-Петер Ул, добави, че искането за отвод е абсолютно неоснователно и съдът трябва да го отхвърли, тъй като подсъдимият има право на бърз процес. По думите му има съмнение, че ако бъде прието, ще мине много дълго време, и след определянето на нов председател, може пак да се поиска отвод, за да се забави съдебният процес.

Съдия Ангелова: Статиите боравят с внушения и нелепи твърдения

"Председателят на този съдебен състав и съдия-докладчик по настоящото дело счита, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен и безпристрастен съдебен процес, финализиран с обоснован съдебен акт. В цитираните от прокурора в искането за отвод публикации в две печатни издания е поднесена информация с несериозно съдържание и никаква достоверност. Тези публикации боравят с внушения и нелепи твърдения, насочени към насаждане на съмнение в обществото, относно законосъобразния начин на провеждане на съдебни заседания и справедливостта на крайния съдебен акт. И това е така, именно поради възможността на медиите да влияят върху обществените нагласи", започна определението си съдия Ангелова след около 20-на минути размисъл.

Според магистрата "очевидно е, че подобно влияние е имало и върху представителите на прокуратурата, поради което и една от страните в процеса декларира притеснения относно неговата справедливост".

Тя посочи още, че постановяването на присъда, основана на събраните по делото доказателства и безпристрастното прилагане на закона винаги и при всички случаи отговаря на обществените очаквания и необходимостта от справедливост, "дори и тогава, когато това не се разбира или не се приема от една част от обществото".

Отводът – заради обществените нагласи и вярата в независимостта на съда

"Въпреки това свое убеждение и сигурността на настоящия председател на състава, че е напълно способен да се произнесе именно с един такъв обоснован и справедлив съдебен акт, намирам, че следва да бъда отведена от разглеждане на делото, поради обстоятелството, че конкретното наказателно производство, от една страна, е натоварено с изключително високи обществени очаквания, а от друга, страна в процеса изразява съмнение относно този характер на съдебния акт", мотивира се СГС.

"Съдът е една от малкото независими институции в държавата ни и, поради дълбокото убеждение на председателя на този съдебен състав в необходимостта от тази независимост, отстоявана с изключителни усилия и упорита работа от българските съдии, чрез които се поддържа вярата на членовете на обществото в тази независимост и безпристрастност, счита, че следва да се отведе от по-нататъшното разглеждане на делото, за да не накърни тази вяра", завърши определението си съдия Димитрина Ангелова.

Така въпросното дело срещу Цветанов ще трябва отново да мине през системата за случайно разпределение в Градския съд. След като бъде определен съдия-докладчик, той ще се запознае с материалите по казуса и ще насрочи първото заседание, което ще отнеме поне месец-два.

Цветанов чак сега разбрал как точно работела прокуратурата

В почивката преди произнасянето на съда по искането за отвод подсъдимият Цветанов коментира пред медиите, че едва след като станал обект на наказателно преследване разбрал как точно работи прокуратурата. На въпрос не е ли знаел за прийомите на държавното обвинение докато бе вътрешен министър и редовно правеше съвместни пресконференции с висши обвинители, той уклончиво отговори, че и тогава негови подчинени му казвали притеснителни неща, но си нямал пълна представа за ситуацията.

Запитан дали сега съжалява за многобройните конфликти, които сам предизвика между МВР и съда, Цветанов лаконично заяви, че вече го бил признал. Отрече обаче, че скорошните му наблюдения, че единствено съдът може да обяви някого за виновен в престъпление, се дължат на "вътрешен катарзис".

Ханс-Петер Ул бил объркан от състоянието на държавното ни обвинение

"Доста изненадан съм от старта на този процес и съм объркан от състоянието на прокуратурата в тази държава... Прокуратурата в България поиска отвод на съдебния състав, въз основа на статии във вестници, с доста съмнителна репутация, и без да има доказаност на твърденията в тези публикации. В крайна сметка, това беше достатъчно на прокуратурата да поиска отвод на един очевидно независим съдебен състав", коментира след края на съдебното заседание и германският адвокат на Цветанов Ханс-Петер Ул.

По думите му "от жестомимичния език" той разбрал, че двамата наблюдаващи прокурори в залата се чувствали неудобно от собственото си искане за отвод. Добави и, че "в нас остава впечатлението, че става въпрос за поръчка по отношение на искането на прокуратурата".

"Аз не знам дали е така, но ако се окаже, че е така, се поставя въпросът дали наистина в България има независима съдебна власт. Аз не мога да упрекна съда за това, че се отведе. Съдията беше пред един наистина нерешим вътрешен проблем. Ако беше продължила процесът, и беше постановила присъда, в такъв случай щеше да остане съмнението, щеше да бъде упреквана за пристрастност. Тогава си представям, каква щеше да бъде реакцията на тази булевардна преса, която написа тези неверни и злепоставящи статии", обобщи Ханс-Петер Ул.

Колегата му Менков пък коментира пред медиите, че няма съмнения, че прокуратурата се страхува от старта на процеса срещу клиента му, както и, че "няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания".

"Това поставя българската съдебна система в заложник на тези интереси и дава възможност на прокуратурата да си избира съдия. Нещо, което законът не допуска, тъй като никой не е застрахован, че в следващ момент, в същите тези издания без никаква художествена и културна стойност, няма да се появят публикации, за който и да е следващ съдия", добави Менков.

Наблюдаващите прокурори – безмълвни и охранявани

В същото време наблюдаващите обвинители по казуса Калоян Ангелов и Стефан Рачев останаха безмълвни пред медиите извън залата и предпочетоха бързо да се оттеглят в коридора на СГП без да отговарят на въпроса откога прокуратурата аргументира исканията си с публикации от пресата.

Впечатление направи, че двамата бяха стриктно пазени от няколко служители на "Съдебна охрана", които обаче бяха облечени цивилно, а не с обичайните си униформи. Факт, който засега е без прецедент по останалите обществено-значими дела, които води държавното обвинение.

Цветан Цветанов е подсъдим за това, че незаконно е отказал да подслушва и следи бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата Цветанов сложил резолюция "Не!!!" на общо шест искания за използване на специални разузнавателни средства, разрешени от окръжен съдия през 2009 г.

Обвинението твърди, че с това той не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление.

Според неофициална информация от държавното обвинение бившият МВР шеф е "разпънал" чадър над Тодоров заради приятелството му с ексшефа на ГДБОП Станимир Флоров, който е разследван за получаване на подкуп в особено големи размери. Именно от това дело бяха отделени материалите за второто досъдебно производство срещу бившия вътрешен министър.

Цветанов е обвиняем и по делото за нерегламентирано подслушване в МВР, което бе започнато от прокуратурата, след като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде анонимен сигнал от служители на МВР, според който ексминистърът лично разпореждал политици, бизнесмени и банкери да бъдат незаконно следени с ведомствени ванове, снабдени с подслушвателна техника. След края на проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров Цветанов бе обвинен за това, че е допуснал безконтролно подслушване. Доказателства, че е нареждал незаконно подслушване обаче засега не са открити.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

138 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #138

  Затова по целия свят такива кат Цветанов викат: искам адвокат, а у нас - искам прокурор. Не адвокатската защита решава изхода на делото, а финансовата мотивация на ... прокурора. ПАРОДИЯ

 2. Анонимен
  #137

  Дано по-скоро истината излезе наяве.

 3. Анонимен
  #136

  Аз съм сигурна, че накрая ще се раюзбере кой е дърпал конците и защо, ще се докаже невиността на Цветанов, и силно се надявам след като отново дойдат на власт да си научат урока и да ги оправят комунистите така че повече да не съществуват като движение.

 4. Анонимен
  #135

  Тепърва цацаратурата ще има да забавя и проваля съдебния процес срещу Цветанов, защото с такива скалъпени и нелепи обвинения съдебен процес не се печели. Нали Сарафов заедно с Цацаров и Дудука забъркаха кашата на 11 май, доведоха БСП до властта! Още преди преврата на 11 май разпердушиниха с нелепи обвинения Цветанов и Борисов, сетне се опитаха да оплюят и президента. Само че парашутът на лъжливите обвинения вече не се отваря. Следва свободен летеж на лъжите на цацарорите...И резилът им пред ЕС и ЕК.

 5. Анонимен
  #134

  Тепърва цацаратурата ще има да забавя проваля съдебния процес срещу Цветанов, защото с такива скалъпени и нелепи овинения съдебен процес не се печели.Нали Сарафов заедно с Цацаров и Дудука забъркаха кашата на 11 май, доведоха БСП до властта. Още преди преврата на 11 май разпердушиниха с нелепи обвинения Цветанов и Борисов, сетне се опитаха да оплюят и президента. Само че парашутът на лъжливите обвинения вече не се отваря. Следва свободен летеж на лъжите на цацарорите...И резилът им пред ЕС и ЕК.

 6. Анонимен
  #133

  цялата тая постановка идва ос Сергейчо Стани шев и Бай Доган Резан те са виновни за послушванията

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #132
 8. Анонимен
  #131

  Знам че е невинен,и всичко е постановка ..!

 9. Анонимен
  #130

  Справедливостта ще надделее защото Цветанов е невинен!

 10. Анонимен
  #129

  Дали е Прокуратурата или някой който й е наредил да стане така! Знаем ги игрите на БСП и ДПС!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.